screenshot/YouTube

Zajednica protjeranih Hrvata iz Vojvodina: Presuda Šešelju tek mala zadovoljština za 40 tisuća prognanih

Autor: Hina

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata priopćila je u četvrtak da je presuda Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Vojislavu Šešelju tek mala zadovoljština za sve ono što je proživjelo 40.000 prognanih Hrvata iz Vojvodine, te da je nepravedno da glavni akteri tog zločina, poput Slobodana Miloševića i čelnika JNA, nisu odgovarali.

Zajednica je u priopćenju ustvrdila da je ovom presudom sud “pokazao svoju političku ulogu”. “Problem je u tome što sud nije želio utvrditi da je postojao udruženi zločin protiv Hrvata u Vojvodini. Šešelj je bio samo dio tog udruženja i provodio je službenu politiku tadašnje vlasti Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Da nije bilo Miloševića i njegove velikosrpske politike ne bi bilo ni Šešelja. Nepravda je što glavni akteri tog zločina, Slobodan Milošević te vrh tzv. JNA, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić i drugi, nisu odgovarali za te zločine”, navodi se u priopćenju Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

“Iako je ova presuda tek mala zadovoljština za sve ono što je proživjelo 40.000 prognanih Hrvata iz Vojvodine, 25 Hrvata ubijenih, stotine isprebijanih, prisilno mobiliziranih, s posla otpuštenih, mislim da je najvažnije da je sud međunarodne zajednice potvrdio ono što mi prognani Hrvati iz Vojvodine već skoro tri desetljeća govorimo – da je izvršen zločin nad nama u Vojvodini”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Mato Jurić.

“Najviše nas boli činjenica što ni sve dosadašnje vlasti Hrvatske nisu u potpunosti prepoznale naše progonstvo”, navodi Zajednica, te dodaje da očekuje da će se “nakon ove presude intenzivnije nastaviti politika suočavanja s činjenicom zločina nad Hrvatima u Vojvodini tijekom devedesetih i da će drugi zločini biti procesuirani, a izvršitelji kažnjeni, što je sigurno u interesu dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije”.

Nasljednik Haškog suda (ICTY), tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), objavio je u srijedu pravomoćnu presudu Šešelju kojom je vođa srpskih radikala proglašen odgovornim za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.