TransAkcija

Zaboravite homoseksualne parade: Upravo je održan prvi skup transrodnih osoba!

Autor: Hina

Desetak transrodnih osoba koje zahtijevaju da im država olakša upisivanje promjene spola u osobnim dokumentima okupilo se u utorak u jednom parku u Ljubljani na prvom javnom okupljanju kojim su istakli svoje zahtjeve, a prosvjedovali su i pred ministarstvom unutarnjih poslova.

Predsjednik udruge TransAkcija i njen osnivač Linn Julian Koletnik izjavio je da svojim prosvjedom žele upozoriti na kršenja ljudskih prava transrodnih osoba.

Prema njegovim riječima, to je u Sloveniji stalna praksa, a ministarstvo unutarnjih poslova i birokracija izbjegavaju preuzeti odgovornost i omogućiti im lakše postupke promjene službenih  podataka o spolu u dokumentima i registrima.

Umjesto da nam to omoguće od transrodnih se osoba zahtijeva da dobiju dijagnozu o svom duševnom zdravlju, odnosno da se tretiraju kao osobe s psihičkim smetnjama i prisilno uključe u liječenje, kazao je Koletnik.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.