Foto: Ministarstvo obrane Srbije/ Darimir Banda

Vučićev nasljednik iz Hrvatima dobro poznate ‘zločinačke ergele’: Stiže još gora zamjena, u pitanju su opasne ideje

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Donedavni predsjednik Srpske napredne stranke, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ovih je dana za svojeg nasljednika predložio Miloša Vučevića koji bi mogao postati novi lider te partije. Vučić je na Skupštini SNS-a koja se održavala u Kragujevcu najavio kako će Vučevića za stranačkog predsjednika i formalno predložiti po drugoj točki dnevnog reda.

“Ne trijumvirat, ne deseteročlano, pedesteročlano ili ne znam kakvo predsjedništvo, predlažem vam da za predsjednika SNS-a, a on će, naravno, konzultirajući se sa svima nama, donijeti odluku o budućem rukovodstvu i Predsjedništvu, izaberemo Miloša Vučevića“, rekao je Vučić obraćajući se prisutnim izaslanicima, nakon čega je nahvalio svojeg nasljednika.

“Znam da je od početka s nama, da najbolje zna što je stranka, znam koliko voli SNS, znao sam mu i oca koji je bio jedan od najuglednijih odvjetnika, zajedno s ocem Maje Gojković, u Novom Sadu, znam iz koliko je dobre obitelji, znam koliko je odan SNS-u, ali i ideji samostalne, neovisne i prosperitetne Srbije, siguran sam da će uz moju i vašu podršku moći obaviti velik posao i raditi još više i još snažnije”, rekao je Vučić te dodao da previše voli SNS i da stranku neće napustiti dok god je živ.

Blizak Šešelju

“Kako kod činili, što god radili, uvijek ću biti s vama i uz vas. Samo mislim da je potreban nešto drugačiji pristup objedinjavanja većeg broja snaga onih koji se hoće izboriti za pobjedu rodoljubne, uspješne Srbije, koja će se brinuti o svojim građanima”, rekao je srpski predsjednik ističući kako je ponosan što je godinama vodio najbolju stranku u državi i naglašavajući kako ni skup “Srbija nade”, održan u Beogradu, nikada neće zaboraviti premda šačica nepristranih medija tvrdi da se taj događaj pretvorio u njegov debakl.

Upućeni u zbivanja u Srbiji Vučevića opisuju kao radikala koji je godinama blizak sa srpskim predsjednikom, a ujedno je i sin Šešeljeva intimusa. Vučević je aktualni srpski ministar obrane koji prilično izravno koketira s pravim srpskim nacionalsocijalizmom Dimitrija Ljotića, a kada je Hrvatska u pitanju, njegovi stavovi ne odudaraju previše od onih koje je ranije isticao srpski predsjednik. I sam je Vučević više puta kritizirao Hrvatsku pa je jednom rekao kako on nikada ne bi ljetovao u našoj zemlji. “Nikada neću moći razumjeti Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj, pogotovo da budu tamo kada se obilježava godišnjica Oluje. Ne mogu shvatiti Srbe koji su tada u Dalmaciji ili Istri, na otocima.”

Sijanje mržnje

“Ne osuđujem ja nikoga, neka ljetuje gdje god tko hoće, ali mora da je gadno i prilično neugodno biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na Jadranskom moru u Hrvatskoj kad oni slave i pričaju kako su pobijedili i protjerali Srbe”, govorio je Vučević, koji po svemu sudeći nastoji nametnuti stari srpski stav kako su samo Srbi žrtve i stradalnici rata s Hrvatima, a nipošto krivci za agresiju njihove zemlje na Hrvatsku i rat koji je iz njega proizišao i koji je okončan legitimnom vojno-redarstvenom akcijom Oluja.

Dio onih koji s hrvatske strane prate ova politička previranja u Srbiji uvjereni su da je sve to što se u našem neposrednom susjedstvu radi dobro osmišljeno kako bi se dugoročno na novoj doktrini “srpskog sveta” iznova pokušalo ujediniti sve Srbe u jednu etnički očišćenu državu. Što točno dugoročno Srbi planiraju, teško je reći, no nedvojbeno je da je Vučević produžena ruka predsjednika Vučića koji ovim manevrom svojim kritičarima maže oči jer se otprije znalo da bi baš Vučević u drugom dijelu mandata od Ane Brnabić mogao preuzeti premijersku poziciju.




Taj je potez najavljivao osobno Vučić, koji svojeg nasljednika Vučevića naziva odanim partijskim sinom koji će kao takav slijepo slijediti naputke velikog vođe Aleksandra Vučića. On je pak svojem nezadovoljnom narodu servirao figurativnu pobjedu dovodeći na čelo svoje stranke takozvanog malog Vučića, koji na tu poziciju stiže u nepovoljnim vremenima, u kojima su i Srbi velikim prosvjedima odlučili propitkivati režim svojeg dugogodišnjeg predsjednika, koji im je uzvratio veličanstvenim prorežimskim skupom.

Veliki test

Nije mali Vučić odnosno Miloš Vučević u srpskoj politici i naprednjačkoj opciji nepoznato ime, dva puta je bio gradonačelnik Novog Sada, a oni koji dobro poznaju omjere snaga u Srbiji navode kako ovaj pravnik ni na koji način neće moći utjecati na stranačku politiku, niti se od njega očekuje politička samostalnost. Vučić ovime jednostavno preraspoređuje probleme u koje je s njime zapala i njegova stranka, a očekuje se da će i Vučević, baš poput njega, iskazivati iste stavove kakve Vučić iskazuje u odnosima s Rusijom i ruskim predsjednikom Putinom.

Jednostavno je riječ o promjeni koja to nije, Vučevićeva moć ne može se usporediti s Vučićevom, štoviše, mnogi se u Srbiji pitaju zašto je ministar obrane pristao biti potrošna roba za srpskog predsjednika kojemu se pozicija uzdrmala i zbog međunarodnih pritisaka na tu zemlju od koje Zapad očekuje da napokon izađe iz ormara i odredi smjer u kojem će ići, u suprotnom im prijeti zavrtanjem pipe, što Srbima nije beznačajno.




Nije nimalo beznačajno ni to što su se tijekom dvaju Vučevićevih mandata u Novom Sadu ondje održavali paratosi odnosno mise zadušnice za Dimitrija Ljotića, zloglasnog srpskog fašista i kolaboracionista iz Drugoga svjetskog rata, koji je nedavno podigao tenzije u susjednoj Srbiji kada je baš u Novom Sadu odobren njegov spomenik kako bi se izašlo u susret Vučićevu političkom savezniku, Mađaru Viktoru Orbanu. Na spomeniku nevinim žrtvama iz 1944. i 1945., onima koje su strijeljali partizani, prema tvrdnjama antifašista iz Novog Sada, našla su se i imena ratnih zločinaca kao što je primjerice Miklos Nagy koji se smatra okupatorskim gradonačelnikom Novoga Sada. Našlo se tu i ime kvislinga Milana Popovića, koji je bio predstavnik bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vrijeme rata, ali i ubojice petorice braće Jovandić, Janosa Totha.

Abolirao zločince

Treba spomenuti i to da je Vučevićev otac Zoran bio jedan od bliskih suradnika Vojislava Šešelja, što je vidljivo i iz toga što je godinama bio član njegove Radikalne stranke, baš poput sina Miloša koji je u SNS prešao odmah nakon osnutka, zbližavajući se s predsjednikom Vučićem. Zanimljivo je spomenuti da je Vučević u Bačkom Petrovcu završio slovačku gimnaziju za tamošnju nacionalnu manjinu jer se mogao upisati samo zahvaljujući srpskoj kvoti, a nakon toga školovao se i na novosadskom Pravnom fakultetu, no uspjeh je navodno ostvario uglavnom zahvaljujući političkom zaleđu svojeg oca Zorana, kojemu sada laska i Vučić. Bilo kako bilo, Vučević sada s dozom nacionalizma i po napucima srpskog predsjednika Vučića nastavlja upravljati njegovom strankom, a tenzije u Srbiji postupno bi se trebale i stišati ponajviše zahvaljujući Vučićevim medijskim mogulima koji mu jedu iz ruke.

Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.