Foto: Tom Dubravec / CROPIX

VUČIĆ STJERAN U KUT! Satima sastančio s ‘petorkom’: Postavljen ultimatum oko Kosova

Autor: I.G.

“Pred Srbijom su teški dani, najgori od čuvenih pregovora u Rambouilletu 1999. godine o statusu Kosova, koje je Slobodan Milošević tada odbio”. Ili su barem tako pisali prorežimski mediji u Srbiji kada su najavljivali sastanak predstavnika SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije sa predsjednikom Srbije Vučićem o rješenju “kosovskog čvora”.

Vučić je nakon sastanka rekao kako je ovo bio “možda najteži razgovor koji smo do sada imali”.

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin poručio da je uvjet za ulazak Srbije u EU “priznanje neovisnosti Kosova“. specijalni savjetnik State Departmenta Derek Chollet zatim je Vučiću rekao da Kosovo mora osnovati Zajednicu srpskih općina. Pritom je napomenuo da to ne vodi niti ka federalizaciji Kosova, niti da bi ZSO mogla biti “druga” Republika Srpska.

“Budimo jasni, to nije aranžman koji bi sličio na Republiku Srpsku”, kazao je Chollet.

‘Uzmi ili ostavi’

Neki izvori iz Beograda navode da su predstavnici “petorke” došli s namjerom da Vučiću kažu “uzmi ili ostavi”, ali ako “ostavi” neće se provesti dobro.

Osim toga, ponovljeno mu je da će morati uvesti sankcije Rusiji i da je strpljenje Bruxellesa oko toga na izdisaju. Predsjednik Vučić je nakon iscrpljujućeg sastanka kazao kako će, prenosi beogradska redakcija N1, “u narednim danima i tjednima obaviti konzultacije s članovima vlade, Skupštine i svih značajnih društvenih grupa te da smo spremni prihvatiti koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma”.

Vučić je ipak rekao kako je “ono oko čega se slažemo da zamrznuti konflikt nije rješenje” te da “kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će ga netko odmrznuti na način da se uruše mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana”.




Vučić je poručio i da mu je “nedvosmisleno rečeno da će Srbija imati velike probleme i izazove ako se ne usuglasi s predloženim planom”. “Pred nama nisu laki dani, bit će puno teških odluka”, rekao je Vučić i poručio srbijanskoj javnosti kako “treba znati da nema ni lijepih ni slatkih razgovora”. Zanimljivo da je Vučić prije ovog sastanka sa zapadnim emisarima imao razgovor u četiri oka s patrijarhom SPC-a Porfirijem.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.