Foto: B.P./ATAImages

VUČIĆ PRELOMIO: ‘Spremni smo sudjelovati u razmjeni optužnica s BiH za ratne zločine!’ DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ NEZADOVOLJNI!

Autor: L.B.

“Srbija je spremna sudjelovati u procesu transparentne razmjene svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između BiH i Srbije”, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Rekao je to u ponedjeljak u razgovoru s glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu (MICT) Sergeom Brammertzom, s kojim je, kako je priopćeno iz Vučićeva ureda, razgovarao o suradnji MICT i Srbije, regionalnoj pravosudnoj suradnji u postupcima za ratne zločine i primjeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Vučić je suradnju Srbije s uredom tužitelja MICT-a ocijenio kao zadovoljavajuću, a s Brammertzom je razgovarao o mogućnostima unaprijeđenja regionalne suradnje u pogledu optužnica za ratne zločine, kako bi se 26 godina poslije rata i tako pridonijelo pomirenju u regiji.

Džaferović i Komšić poručili da se radi o pokušaju revidiranja istine

“Srbija je spremna sudjelovati u procesu razmjene optužnica za ratne zločine”, poručio je Vučić, istaknuvši želju da glavni tužitelj u tome pomogne, navedeno je u priopćenju.

Iako se u priopćenju ne spominje izravno razlog sastanka Vučić – Brammertz, njihov susret uslijedio je poslije nedavnog uhićenja u Srbiji bosanskohercegovačkog državljanina Edina Vranja, kojega se tereti za ratne zločine nad Srbima u istočnoj Bosni, a izazvalo je prijepore na relaciji Beograd-Sarajevo.

Dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ocijenili su da to uhićenje predstavlja pokušaj revidiranja istine o ratu nakon što se veleposlanik Srbije u BiH Aleksandar Đorđević odbio odazvati pozivu za sastanak s predsjedavateljem Predsjedništva BiH Komšićem u povodu privođenja 56-godišnjeg Vranja, koji je dugi niz godina bio visokopozicionirani dužnosnik Federalne uprave policije (FUP).

‘Selektivni progon s političkim motivima’

Vlasti Srbije su zbog navodne umiješanosti u ratne zločine u istočnoj Bosni uhitile sredinom rujna Vranja. To je izazvalo oštre reakcije bošnjačkih stranaka i javnosti.
Prilikom prijelaza granice Vranj je zadržan budući da je za njim bila raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenih Srba u istočnoj Bosni. Tereti ga se da je u razdoblju od siječnja 1993. do kraja 1994. kao isljednik u logoru u Goraždu sudjelovao u zlostavljanju i prebijanju srpskih ratnih zarobljenika.

“Činjenica da, s jedne strane, srpske vlasti štite pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano uhićuju pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon s političkim motivima”, istaknuli su u reakciji Komšić i Džaferović, ocijenivši kako je cilj srpskih vlasti revidiranje istine o ratu u BiH izjednačavanjem zaraćenih strana.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.