Photo: Milos Tesic/ATAImages.

VUČIĆ NAKON FIJASKA S KOSOVARIMA: ‘Dačić i Odalović su Miloševićevi zločinci, a ja pravni savjetnik Šešelja. Mislio sam da je to njihovo ludilo, a više nisam siguran’

Autor: Daniel Radman

Osim činjenice da su Dačić i Odalović Miloševićevi zločinci, a ja pravni savjetnik Šešelja, to je ono sa čim su došli. Suština je u trostrukom genocidu nad njima, 1878., nisam razumio je li mislio na Drugi svjetski rat kada su bili preko Bali Kombatar nacističkog pokreta dio SS jedinica, a treći je 1999., pošto je naglasio je da to samo posljednji u tom ‘in continuum’ genocida koje je Srbija počinila”, pojasnio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razloge propasti jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Dodao je da ga posebno brine jer su Albanci odbili potpisati tri prijedloga koje je predložila Europska unija, a među kojima se nalaze i pronalazak nestalih osoba te suzdržavanje od poteza koji mogu ugroziti mir i uzrokovati nestabilnost.

“Oni ništa nisu htjeli prihvatiti, inzistirali su na suočavanju s prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo odgovarati i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima da se tek onda može razgovarati o budućnosti“, napomenuo je.

Vučić: Mislio sam da je to njihovo ludilo, a više nisam siguran

Bez ikakvog diplomatskog riječnika, izjavio je kako je “s iracionalnim ljudima nemoguće pronaći rješenje. “Mislio sam prvo da je to njihovo ludilo, a više nisam siguran. Nemoguće da je ovo samo osobna odluka i ponašanje neodgovornih pojedinaca ili priprema za njihove izbore”.

“Pregovarao sam i sa Thacijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao”, dodao je.

Kurti: Bez suočavanja sa prošloti nema dogovora

Kurti nije osporio da je bilo tema iz prošlosti, napomenuo je da su i nakon deset godina dijaloga u Bruxellesu bez konačnog sporazuma “zato što postoji problematični otpor suočavanju s prošlošću”.

No, Kurti kaže da je u Bruxelles došao s pisanim sporazumom u šest točaka koji nije ni razmatran.
“Sporazum je odbijen prije nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, poručio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.