Vučić kaže da će Srbija naći odgovor ako zemlje u susjedstvu nabave balističke rakete

Autor: Hina

Srbijanski premijer je istaknuo da Srbija ima odgovor "na pancir haubice" i na "patrie tog i tog tipa", naglasivši da se u Srbiji serijski proizvodi oklopno borbeno vozilo "lazar".

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će Srbija morati naći odgovor ukoliko zemlje u susjedstvu ne odustanu od nabavke balističkih raketa, aludirajući time na Hrvatsku.

“Ne znam zašto bi netko u našoj regiji uzimao balističke rakete, i vjerujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju – ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati  pronaći odgovor i na to.

Ali, svatko bira svoju sudbinu, svatko ima pravo donositi svoje odluke”, rekao je Vučić u intervjuu za radio i portal Sputnik u Beogradu.

Hrvatski mediji pisali su prije nekoliko mjeseci kako je ministarstvo obrane zatražilo od Pentagona da iz vojnih viškova donira Hrvatskoj 16 samovoznih višecijevnih lansera raketa M270 MLRS naoružanih raketama kalibra 240 mm koji mogu ispaljivati balističke rakete. Hrvatska bi nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara.

Vučić je rekao da se Srbija “ne miješa u želje drugih država” jer slijedi parlamentarnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

“Srbija ima svoju želju, a to je da bude vojno neutralna. To je naša želja, imamo skupštinsku deklaraciju, tako se ponašamo. Ne miješamo se u to što druge zemlje žele da rade, ne osjećamo po tom pitanju ugroženost. Ono gdje smo mi osjetili probleme za nas, o čemu smo razgovarali sa našim partnerima u Moskvi, dakle, to je bio slučaj kada su neke zemlje počele  naručivati balističke rakete koje se nalaze nama u okruženju”, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je istaknuo da Srbija ima odgovor “na pancir haubice” i na “patrie tog i tog tipa”, naglasivši da se u Srbiji serijski proizvodi oklopno borbeno vozilo “lazar”.




“Srbija je donijela svoju odluku i Srbija se svoje odluke, kao što vidite, vrlo čvrsto, vrlo ozbiljno, i rekao bih veoma pošteno i odgovorno drži. Crna Gora je donijela svoju odluku. Mi imamo odlične odnose s Ruskom Federacijom, imamo vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom. Oni su izabrali svoj put, Srbija bira svoj put”, rekao je Vučić komentirajući poziv koji je NATO uputio Podgorici za članstvo.

Na pitanje hoće li možda Srbija predložiti neki trilateralni sastanak u Beogradu – Srbija, Crna Gora i Rusija, Vučić je za srbijansku redakciju Sputnika rekao da je “Srbija mala zemlja da bi mogla da određuje Rusiji gdje i kako”.

“Ako bi Rusija nas pitala nešto, mi smo uvijek spremni pružiti najbolje moguće usluge i Rusiji i Crnoj Gori – i da razgovaramo na svaku temu, a mislim da bi ljudi u Crnoj Gori to jedva dočekali. Da budem iskren, mislim da njima to sada nedostaje, a naravno Rusija ima pravo na zaštitu svojih nacionalnih interesa u šta se mi ni na koji način ne miješamo”, istaknuo je Vučić.




Agencija Sputnik objavljuje medijske sadržaje na više od 30 jezika, a u Beogradu ima svoj radio i intetnet portal.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.