Screenshot

Vlast u BiH blokirana, Mektić optužuje HDZ BiH i Dodikovu stranku

Autor: Hina

Sjednica Vijeća ministara BiH ponovno je u utorak otkazana jer se nije pojavio nitko od ministara iz HDZ-a BiH, a ministar sigurnosti Dragan Mektić izravno je optužio tu stranku za namjerno blokiranje rada izvršne vlasti na državnoj razini i to kroz jasnu suradnju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

“Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje”, izjavio je Dragan Mektić novinarima u Sarajevu, nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio ponovno prisiljen otkazati sjednicu jer na njoj nije bilo etničkog kvoruma za rad i odlučivanje.

Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH definirano je kako to tijelo može zasjedati i odlučivati isključivo ako na sjednici sudjeluje barem po jedan ministar iz reda svakog konstitutivnoga naroda.

Hrvatski ministri u sadašnjem sazivu su svi iz HDZ-a BiH i oni na sjednice ne dolaze od 4. travnja, a za to nisu ponudili nikakvo obrazloženje.

Ministar Mektić, koji dolazi iz Srpske demokratske stranke (SDS), koja na državnoj razini definitivno odlazi u oporbu, rekao je kako je jasno da je na djelu neobjavljeni bojkot koji provode stranke predvođene Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.


“Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jest najava Milorada Dodika, koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa”, izjavio je Mektić.

Dodao je kako mu je jasno da HDZ i SNSD na ovaj način vrše pritisak ne bi li se što prije okončao rad Vijeća ministara BiH u sadašnjem tehničkom mandatu, ali je upozorio kako je blokada rada izvršne vlasti nedopustiva jer od toga štetu trpe građani.

BiH još nije dobila izvršnu vlast na državnoj razini, a i zakonodavna ne funkcionira, iako je uspostavljen parlament na temelju rezultata izbora iz 2018. godine.

Sjednice dvaju domova Parlamenta BiH uopće se ne zakazuju, a Vijeće ministara ne može održavati sjednice, i sve je to rezultat sukoba između Stranke demokratske akcije (SDA) i SNSD-a oko nastavka puta BiH prema članstvu u NATO-u.

SNSD odbija poduprijeti bilo kakve odluke koje bi vodile državu prema članstvu u Alijansi, a SDA inzistira na jamstvima da takve blokade neće biti kada bude uspostavljeno novo Vijeće ministara, u kojemu bi srpske pozicije trebali preuzeti članovi Dodikove stranke.

Iako HDZ BiH nominalno podupire članstvo BiH u NATO-u, u praksi djeluje u korist SNSD-a.

Predsjednik HDZ BiH Čović rekao je kako u njegovoj stranci inzistiraju na što bržoj i bezuvjetnoj uspostavi novog Vijeća ministara, ali istodobno uvjetuju uspostavu nove vlade Federacije BiH izmjenama izbornoga zakona.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.