fbpx
screenshoot

VLADIKA – NIŠKI SPECIJALAC: ‘Srbi, izvažite svaku riječ o Stepincu!’

Autor: T. Budak

Srpski mediji o episkopu Jovanu pišu o kao najvećem stručnjaku SPC o holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, no on je široj hrvatskoj javnosti ipak poznat po nečemu drugom. Jovan Ćulibrk je podoficir i rezervist 63. padobranske brigade iz Niša, koja je u narodu prozvana “Niškim specijalcima”.

Episkop slavonski, Jovan Ćulibrk, poručio je Srbima kako će morati “izvagati svaku riječ o kardinalu Alojziju Stepincu kada je njegova kanonizacija u pitanju”.

“Mislim da ćemo svi mi morati dobrano odvagati svaku riječ, prošlu i buduću, u pogledu Stepinca. Ono oko čega ćemo se sigurno složiti to je da komunistički proces i komunistička optužba ne mogu predstavljati polazište za razgovor o Stepincu. Na tom procesu i uopće pred komunistima je on pokazao hrabrost, i nesumnjivo je da je taj elemenat ispovjedništva presudan u procesu beatifikacije i kanonizacije. No, upravo odatle polaze i oni koji Stepincu prigovaraju da istu hrabrost nije pokazao i pred Pavelićem kada je trebalo osuditi i spriječiti ustaška zlodjela. No, ništa nije jednostavno: zamislite da su i Stepincu i patrijarhu Pavlu ustaše ubile brata – Pavlov brat Dušan poginuo je u partizanima u Siraču 1942, a Stepinčevog brata Miju odveli su i ubili naredne, 1943. godine”, kazao je u intervjuu za Nedeljnik.

Istom je mediju nakon objave poslao i demantij, s osvrtom na naslov “Srbi, dobro važite svaku riječ o Stepincu”. Evo što vladika Jovan kazao u demantiju:

“Taj intervju je najavljen na naslovnoj strani “Nedeljnika” uz naslov ”Srbi, dobro važite svaku riječ o Stepincu”. Na žalost, te riječi niti je Episkop Jovan izrekao u intervjuu, niti takav naslov može da se izvuče iz bilo čega što je Episkop Jovan u intervjuu za ”Nedeljnik” rekao. Sudeći po naslovu koji je dala redakcija ”Nedeljnika”, ispada da se Episkop Jovan postavio kao odvjetnik Alojzija kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog u vrijeme Drugog svjetskog rata, što on svakako nije niti želio biti.
Iz Kancelarije Eparhije Slavonske”

Srpski mediji o episkopu Jovanu pišu o kao najvećem stručnjaku SPC o holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, no on je široj hrvatskoj javnosti ipak poznat po nečemu drugom. Jovan Ćulibrk je podoficir i rezervist 63. padobranske brigade iz Niša, koja je u narodu prozvana “Niškim specijalcima”. O Ćulibrku, nekad padobrancu-specijalcu, a sada pakračkom episkopu, mediji kazuju ovako:
“Često svoje monaško odijelo ponosno zamijeni padobranskim kombinezonom, a do sada je uknjižio 140 skokova. Za njega je padobranski skok zadatak koji treba izvršiti, a ne sport.

– Ako sam na nešto ponosan nakon monaškog i svećeničkog čina, to je crvena padobranska beretka. Živjeti s padobrancima iziskuje stalno dokazivanje. I ratnik, i vojnik i monah trebali bi, ako su istinski ono što jesu, živjeti za druge i biti spremni na žrtvu – kazao je svojedobno episkop Jovan. Sve to nikako nije “leglo” pakračkim braniteljima koji su zbog ustoličenja vladike – padobranca organizirali i tribinu:

– Sigurno se ne bi ovome pridodavala tolika pažnja domaćeg stanovništa i hrvatskih branitelja, da u biografiji novog vladike Jovana, ne stoji da se tijekom Domovinskog rata, kao pripadnik padobranske jedninice “Niških specijalaca”, nije borio na najtežim područjima, među koje možemo svrstati i grad Pakrac i grad Lipik, kao i okolna mjesta. Iz Domovinskog rata, poznato je da su se, na ovom kraju uz domaće pobunjene Srbe, pripadnike “Banjalučkog i Prijedorskog korpusa”, borili i četnici “Beli Orlovi”, “Arkanovci”, tzv. JNA, te i “Niški specijalci”. Ponekad je na ovim područjima bila koncentracija agresora između 8- 9 tisuća ljudi, po nekim izvorima i više – kazali su tada branitelji Pakraca.
Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.