foto: ilustracija/facebook

Virusna groznica Zapadnog Nila uzela prvu žrtvu u Srbiji!

Autor: Dnevno

U Srbiji je u utorak evidentirana prva žrtva groznice Zapadnog Nila, a prema službenim potvrdama preminula je žena u dobi 84 godine.

Pacijentica je umrla je na Infektivnoj klinici u Beogradu i bila je kronična bolesnica, a prva je žrtva koja se može dovesti u vezu s groznicom Zapadnog Nila, virusne bolesti koje prenose zaraženi komarci.

Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je do danas registrirano troje oboljelih od ove bolesti.

U zemljama EU registrirano je šest smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s obolijevanjem od groznice Zapadnog Nila – u Grčkoj četiri i u Rumunjskoj dva.

Unutar EU prijavljeno je 68 slučajeva zaraze ovim virusom, a najviše u Grčkoj – 48.

Prijavljeno je osmero oboljelih Rumunja, petero Cipana, troje Talijana, dvoje Mađara, a po jedan slučaj prijavljen je u Bugarskoj i Francuskoj.

Na području Srbije bolest je prvi put registrirana 2012. godine, a tijekom 2018. je od 415 oboljelih njih 36 preminulo.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.