fbpx

Vijeće Europe optužuje Hashima Thacija za organizirani kriminal, ubojstva i šverc organima

Autor: D.Ko.

Kada su kirurzi za transplantaciju potvrdili da se nalaze na pozicijama i da su spremni za operacije, zarobljenici su pojedinačno dovođeni iz 'sigurnih kuća', ubijeni od strane KLA-ovih ubojica, a njihova tijela su prevezena u klinike za operaciju, iznosi se u izvješću.

Vijeće Europe tvrdi da je kosovski premijer Hashim Thaci šef albanske organizacije ‘nalik mafijaškoj’ koja je švercala oružje, drogu i srpske zarobljenike koje je potom ubijala radi prodaje njihovih organa.

Dva dana nakon prvih parlamentarnih izbora od albanskog osamostaljenja od Srbije, premijera se optužuje da vodi kriminalnu mrežu koja se počela baviti reketom još 1999., za vrijeme trajanja rata na Kosovu, te da i do danas ima snažan utjecaj na vlast u toj zemlji. Britanski list Guardian nabavio je rezultate dvogodišnje istrage koja se poziva na rad FBI-ja i sličnih izvora, a koji prokazuju Thacija kao osobu koja je nasiljem preuzela kontrolu heroinskih putova na tom području.

Optužbe idu dalje i optužuju premijerove bliske suradnike za otmicu nekolicine Srba s albanske granice neposredno nakon rata koji su ubijeni radi prodaje njihovih organa na crnom tržištu. Danas je započeo pravni proces na prištinskom sudu koji se referira na policijsku akciju iz 2008. kada je otkriven lanac krijumčara organima koji su ih žrtvama vadili u klinici Medicus, povezanoj s Kosovskom Oslobodilačkom Armijom (KLA). Na izborima održanim u nedjelju, Thaci je ponovno izabran i u procesu je stvaranja koalicijske vlade.


Kosovo: ‘Živi neživi i druge nepravilnosti na mirnim i urednim’ izvanrednim izborima

S druge strane, istražitelj za ljudska prava Dick Marty podastrijeti će svoj izvještaj diplomacijama svih 47 zemalja članica Europske komisije u četvrtak u Parizu. Okosnica njegove istrage bit će veza premijera s organiziranim kriminalom koja datira još iz 1990-ih kada je njegova Drenica Grupa postala dominantna unutar KLA. Istražitelj navodi da je Thacijeva grupacija preuzela kontrolu nad gerilskim pokretom i većinom kriminalnih organizacija koje su djelovale u Albaniji.

Politika odmazde ‘izvan dosega očiju Europe’

Nakon rata, Thacijeve snage provodile su ‘politiku odmazde’ za srpsko etničko čišćenje 10.000 Albanaca putem ‘ubijanja, privođenja, premlaćivanja i ispitivanja’ Roma, Srba i Albanaca optuženih za suradnju s neprijateljem, navodi Marty. Istražitelj također optužuje Zapad za skretanje pogleda s ovih zločina radi uspostave stabilnosti u središtu ‘bureta baruta’.

U povjerljivim izvještajima nastalim kroz desetogodišnje istraživanje, agencije za borbu protiv švercanja droge u barem pet država imenovale su Hashima Thacija i druge članove Drenica Grupe da su vršili nasilnu kontrolu nad trgovinom heroina i ostalih narkotika – stoji u Martyjevom u izvješću Europskoj komisiji koje je podržala i njegova bivša šefica Carla Del Ponte.

Najšokantnija tvrdnja koju je Del Ponte javno iznijela svakako je ona o ubijanju zarobljenih Srba koji su nakon rata držani u tajnim zatvorima, a radi prodaje njihovih organa.
Kada su kirurzi za transplantaciju potvrdili da se nalaze na pozicijama i da su spremni za operacije, zarobljenici su pojedinačno dovođeni iz ‘sigurnih kuća’, ubijeni od strane KLA-ovih ubojica, a njihova tijela su prevezena u klinike za operaciju – iznosi se u izvješću.

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.