fbpx

VIDEO: Zapaljeni granični prijelaz Jarinje preuzeo KFOR

Autor: hina

Predsjednik Vlade Kosova Hashim Thaci je ocijenio da su ta nasilna djelovanja naređena, koorodinirana i vođena od najviših političkih struktura vlade Srbije, što je, rekao je, za žaljenje u doba suvremenog razvoja i u vrijeme euroatlanskih integracija.

Nakon dramatičnih događaja i napetog stanja kada je zapaljen punkt graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova i pokušaja oštećenja drugog graničnog prijelaza u Brnjaku, gdje su uspostavljeni pripadnici Kosovske policije i carine Kosova, oba granična prijelaza kasno sinoć je pod nadzor preuzeo KFOR, javila je Kosovska televizija.

Tako je granični prijelaz u Jarinju pod nadzorom njemačkih trupa KFOR-a, dok granični prijelaz Brnjak nadziru američke snage KFOR-a, uz podršku francuskih snaga i policije EULEX-a.

>>>

VIDEO: Kosovo i Srbija ulaze u ‘spiralu nasilja’


Kako javlja Kosovska televizija, aktualna situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali napeta.

Predsjednik vlade Kosova Hashim Thaci je na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon incidenata na sjeveru Kosova rekao da iza srpskih kriminalnih skupina, predvođenih čelnicima srpskih paralelnih struktura i motiviranih od strane vlasti Beograda, koji su napali objekte graničnih prijelaza Jarinje i Brnjake na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom, stoji službeni Beograd.

Politika antivrijednosti Beograda prema Kosovu

Thaci je ocijenio da su ta nasilna djelovanja naređena, koorodinirana i vođena od najviših političkih struktura vlade Srbije, što je, rekao je, za žaljenje u doba suvremenog razvoja i u vrijeme euroatlanskih integracija.

Nagovijestio je da se kosovske vlasti neće povući sa sjevera, jer je to njihova zemlja, njihovo Ustavno i zakonsko pravo. Ustvrdio je da je Kosovo domovina svim njegovim građanima, ali je i zajamčio kako neće biti nijednog kompromisa između Kosova i Srbije. Thaci je naveo da u trenucima njegova obraćanja javnosti na Kosovu ima dosta potoškoća, no naglasio je da se neće povući odnosno da neće biti povratka ni na jednu okolnost i po nijednoj cijeni.

Thaci je također istaknuo kako se scenariji Srbije za podjelu sjevera Kosova nikada neće dogoditi.
– Večerašnjim događajima na sjeveru konačno je demaskirana politika Beograda prema Kosovu, politika antivrijednosti, politika nasilja i politika motivirana vandalizom – kazao je kosovski premijer.

Predsjednik kosovske vlade pozvao je građane da sačuvaju mir i imaju puno povjerenje u institucije Kosova i u KFOR-u koji, kako je dodao, podržava napore na očuvanju reda i mira, kao i teritorijalnog integriteta Kosova.

Pogledajte i kako je zapaljeno Jarinje:
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.