fbpx

(VIDEO) VUČIĆEV MINISTAR DIVLJA PRED UN-om! Svi u šoku: ‘Vučić je i vaš predsjednik!’ Predsjednica Kosova oštro odgovorila!

Autor: N.K

Zbog eskalacije političke krize na Kosovu sazvana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojem je predstavljen šestomjesečni izvještaj glavnog tajnika UN-a, Antonia Guterresa o situaciji na Kosovu.

Na sjednici su predstavnici svih država članica izrekli svoj stav, a posebno oštre poruke izmijenili su ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković i kosovska predsjednika Vjosa Osmani.

Velika Britanija osudila je napade na manjinske zajednice i vjerske objekte na Kosovu i poziva na prekid nasilja, rekla je predstavnica Velike Britanije.

Britanija, također, podržava napore koje EU ulaže u pronalaženje rješenja kroz dijalog Beograda i Prištine i apelira na obje strane da pronađu riješenje usmjereno ka slobodi kretanja.

Britanija smatra da je vrijeme da se preispita uloga Misije UN na Kosovu, rekla je predstavnica Britanije.

Koordinatorica francuske misije pri UN-u pozdravila je mirno rješenje krize koja je prethodnih tjedana izbila na sjeveru Kosova.

Pozdravila je i borbu protiv kriminala koju je poduzela vlast u Prištini, a koja je i bila povod eskalacije. Istaknula je i značaj specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu.

Obraćanje Vjose Osmani: Neka se UN povuče s Kosova

Vjosa Osmani, kosovska predsjednica, zatražila je da se što prije okonča misija Ujedinjenih naroda, te da se Kosovu omogući mjesto među članicama svjetske organizacije.
“Unmik je formiran prije 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu”, rekla je Osmani, tražeći da se okonča misija UN i budžet iskoristi na bolji način.

Osmani je, također, optužila misiju UN da na pogrešan način tumači događaje sa sjevera Kosova i na tako šalje pogrešnu poruku, te zatražila da se vlastima u Prištini omogući članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.

“Povjerenje u institucije na Kosovu nikad nije bilo više… U vremenu smo transformacije institucija bez presedana”, rekla je Osmani.

“Mi volimo i širimo mir, naši vojnici čuvaju mir van Kosova… Ponudili smo utočište Afganistancima, čime smo pokazali privrženost ciljevima kojima streme naši saveznici”, rekla je Osmani.
Govoreći o razlozima zbog kojih još nije došlo o formiranja Zajednice srpskih općina u skladu s Bruxelleskim sporazumom, Osmani je rekla da je kosovski ustavni sud utvrdio da je taj dogovor u suprotnosti s ustavom.

“Borba protiv organiziranog kriminala nije predmet pregovora”, rekla je Osmani, objašnjavajući akciju kosovske policije na sjeveru Kosova.

Selaković brutalno napao Vjosu Osmani

Ministar Selaković rekao je da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji.

“Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je sigurnosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obilježio povećan broj različitih etnički motiviranih napada i incidenata usmjerenih protiv Srba, što je konstatirano i u Izvještaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju poduzimati jednostrane poteze i odbijaju implementirati dogovore postignute u okviru Bruxelleskog sporazuma; da se nastavlja s institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini”, naveo je Selaković.

Ministar je podsjetio da Priština ne poštuje Bruxelleski sporazum i da svakodnevno proizvodi provokacije na sjeveru Kosova i Metohije.

Sigurnosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

On je podsjetio na napad na Srbe od prije dva dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevica Srba na KiM.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

“Meta je bila i tromjesečna beba, koja je srećom ostala neozlijeđena”, rekao je Selaković.

Rekao je da je “šverc” bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje opskrbljuju Srbe vrlo bitnim lijekovima.

“Vučić je i vaš predsjednik”

“Opasne provokacije Prištine se događaju svakog dana… Posljednji upad specijalnih jedinica Rosu je deveti upad te vrste… To se mora odmah prekinuti”, rekao je šef srpske diplomacije, navodeći da je od posljedica akcije “vatrenim oružjem i kemikalijama ubijena starija žena, a devet je ranjeno”.

Selaković je naveo i da je tijekom posljednjih šest mjeseci zabilježeno skoro 100 napada na Srbe, kao i da su mete sve češće djeca, starci i povratnici. Podsjetio na slučaj Dragice Gašić, koja je od povratka u Đakovicu doživjela fizičke napade i bila žrtva institucionalnih pritisaka.

Osim toga, Selaković je pokazao fotografije ranjenog Srbina koji je bio povod za žestoku reakciju Vučića. Također, poručio je Vjosi Osmani da je Vučić i njen predsjednik i da ga mora poštovati. Ponovio je tvrdnje da je Kosovo lažna država.

“Gospođo Osmani, morate ustati kada spominjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer on je i vaš predsjednik”, rekao je Selaković.

“Kosovo neide nikamo”

“Republika Kosova neide nikamo i morate se pomiriti s time”, rekla je Vjosa Osmani. “Srbija još uvijek spava na masovnim grobnicama”, dodala je i rekla kako je ona predsjednica i svih Srba na Kosovu i da se oni ne moraju bojati nje niti Kosovske vlasti. Također, dodala je kako je ljudima na Kosovu slobodu upisana u genetski kod.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.