fbpx
Foto: Screenshot/YouTube

(VIDEO) VUČIĆ DAO ORBANU NAJVEĆI ORDEN IKADA! Topi se kao sladoled na suncu: ‘Hvala vam gospodine Orban, takvog prijatelja nismo imali još od Sibinjanin Janka’

Autor: L.B.

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je u petak ujutro u Beograd, gdje ga je na aerodromu dočekao ministar financija Siniša Mali.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a nakon sastanka Aleksandar Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa dviju zemalja.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku da uručim orden Viktoru Orbanu. Zahvalan sam vam na otvorenoj podršci, kako na europskom putu Srbije, tako i po svim važnim regionalnim pitanjima, a posebno našoj bilateralnoj suradnji. Istinski cijenimo takve prijatelje i takve susjede”, rekao je Vučić.


‘Dodjeljujemo orden velikom prijatelju srpskog naroda’

Dodao je i kako je to najviši orden koji predsjednik Srbije dodjeljuje.

“Dodjeljujemo ga velikom prijatelju srpskog naroda. Zahvalni smo vama osobno na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite uvjereni da naši građani istinski cijene takve prijatelje i susjede. Hvala vam zbog toga što i u ova teška vremena kada svi gledaju sebe, ste smogli snage da pomognete Srbiji da osiguramo sigurniju i topliju budućnost za naše građane. S ponosom smo vam uručili ovaj Orden jer ste uvijek radili za interese naše zemlje. Mi se nadamo da će ovo, najviše priznanje koje Srbija može da pruži, biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. A nismo imali većeg prijatelja još od Sibinjanina Janka“, istaknuo je Vučić.

Napomenuo je da se taj orden rijetko daje ljudima koji su još u službi.

“Ovo gledam kao ohrabrenje i shvaćam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već zbog onoga što ću od sada činiti u korist mađarsko-srpskog prijateljstva. U Mađarskoj postoji titula “najveći Mađar”. “Interes Srbije i Mađarske su toliko tijesno povezani. Mi moramo biti prijatelji”, citirao je Ištvana, koji je nosio titulu “velikog Mađara”.

‘Lako je krojiti sankcije iz Bruxellesa, ali smo mi bliže Rusiji’

“Mađarska je zemlja koja za Srbiju mora biti prijatelj”, naglasio je Orban, zahvalivši predsjedniku Vučiću na ovom Ordenu.
Odgovarajući na pitanje o sankcijama, Orban je rekao:

Lako je krojiti sankcije iz Bruxellesa, ali smo mi bliže Rusiji. Tko je bliži, od sankcija više trpi. Mađarski stav je takav da radikalno odstupa od briselskog stava. Sankcije uvode jači protiv slabijih. Mi Europljani koji smo energetski patuljci, uvodimo sankcije energetskom divu. Sankcije nam čine štetu i prijete da će naše uspjehe progutati, cijene energenata su otišle do neba. Zapadnjaci su izmislili sankcije i sada ugrožavaju nas, sve je jasnije da ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala. Europa ne treba primjenjivati sankcije ako su one bolnije nama nego onima protiv kojih se uvode”, rekao je Orban.

Orban se zahvalio Vučiću i na odlikovanju i na tome što je prijatelj njegovoj zemlji.
Prijateljstvo je okrnjeno samo kada je riječ o vaterpolu, tu se moramo boriti jedni protiv drugih. Povijest nas i te kako podsjeća na zajedničku misiju, a to je da zajednički moramo obraniti južna vrata Europe. To je s jedne strane i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Povijest, geografija, višestoljetno prijateljstvo nas vezuju, zahvalan sam i Vama i srpskom narodu što smatrate da sam ja dostojan da dobijem odlikovanje Republike Srbije”, izjavio je Orban.

Ordenčina od 800 grama

Usput rečeno, ovaj ogromni orden oko Orbanovog vrata sastoji  od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.  Ukupna težina ordena je oko 800 grama, a uz njega se dodjeljuje kutija, kao i posebna gramata. Ogrlicu čini 19 dijelova, stiliziranih predstava križa, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

A dužni smo objašnjenje tko je Sibinjanin Janko. Pravim imenom zvao se Janos Hunyadi, bio je ugarski namjesnik i vojskovođa. Stekao je europsku slavu protuosmanskoga vojskovođe, osobito pobjedama kraj Beograda 1441., u Erdelju i Vlaškoj 1442. te kraj Niša i Sofije u “dugoj vojni” 1443–44., kaže hrvatska enciklopedija. Posebice se istaknuo u borbama za Beograd, koji je u lipnju 1456. opsjela vojska sultana Mehmeda II. Posada utvrde, Hunyadijeve postrojbe i križari Ivana Kapistrana, razbila je opsadu i 22. VII. odnijela pobjedu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.