fbpx

VIDEO: Upozorenja iz Srbije: ‘Antisrpski incidenti u Hrvatskoj nastavljaju se i u 2014.!’

Autor: S.V.

Paranoični Linta u svom nabrajanju incidenata spram Srba u Hrvatskoj ni rječju nije spomenuo paljenje božićnih jaslica u Voćinu, zloslutne izjave pravoslavnih paroha s oltara, a za pravoslavno, badnjačko "tulumarenje" u Borovom selu vjerojatno nije ni čuo. Ili možda jest, ali kolone automobila ukrašena srpskim zastavama, tri prsta i četničke pjesme vjerojatno ne smatra incidentom nego općenarodnim veseljem.

Koalicija udruženja izbjeglica iz Srbije traži sazivanje posebne sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi se “raspravljalo o problemima izbjeglih i prognanih Srba, drugih oštećenih građana i Srba povratnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i usvojila Rezolucija o poštovanju njihovih ljudskih prava”. Također će zatražiti da Vlada Srbije “pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske i Savjetom ministara BiH o rješavanju otvorenih pitanja kao što su nestale osobe, ratni zločini, oteta imovina i stečena prava, naknada štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, ekonomski razvoj srpskih krajeva u Hrvatskoj i Federaciji BiH i dr”.

Iz ove Koalicije poručuje se:

“Nastavak antisrpskih incidenata početkom ove godine pokazuje da u Hrvatskoj nema stvarne volje da se poštuje vlastiti Ustav i zakoni, tj. da se procesuiraju svi oni pojedinci i grupe koji šire govor mržnje, nasilja i nezakonitosti. Također, hrvatsko društvo, osim časnih izuzetaka, nije spremno javno osuditi antićiriličnu i antisprsku kampanju u Hrvatskoj. Tu, prije svega, mislimo na Katoličku crkvu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo književnika, Maticu hrvatsku i dr. Nažalost, i Europska Unija još uvijek šuti na događaje u Hrvatskoj što dodatno ohrabruje antisrpsko djelovanje navedenih pojedinaca i grupa. Podsjećamo da se početkom 2014. godine u Hrvatskoj dogodilo više antisrpskih incidenata: u periodu između 3. i 5. siječnja oskrnavljeno je pravoslavno groblje u Čepinu kod Osijeka; 05. siječnja u Vukovaru su skinute dvije ploče sa Prekršajnog i Općinskog suda i oštećene su još četiri dvojezične ploče; 05. siječnja  nepoznati počinitelji u Splitu su na vozilu beogradskih tablica urezali slovo U, ukrali prednje tablice i polomili retrovizore; 06. siječnja u Puli je ploča s ćiriličnim natpisom na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine išarana sprejem”, nabrojali su članovi Koalicije udruženja izbjeglica na čelu s predsjednikom Miodragom Lintom.


Miodrag Linta hrvatskoj javnosti poznat je kao osoba koja još nijednom nije prešla hrvatsku granicu, a da nije javno iskritizirao hrvatsku graničnu policiju koja ga, kako kaže, “neprimjereno tretira. Njegove gotovo paranoične izjave kojima svaki put diže tenzije “jer mu je policija pregledala prtljažnik” sve su glasnije i drskije pa je posljednji put zaključio da ga “policija maltretira jer radi na poboljšanju situacije Srba u Hrvatskoj”. Paranoični Linta u svom nabrajanju incidenata spram Srba u Hrvatskoj ni rječju nije spomenuo paljenje božićnih jaslica u Voćinu, zloslutne izjave pravoslavnih paroha s oltara, a za pravoslavno, badnjačko “tulumarenje” u Borovom selu vjerojatno nije ni čuo. Ili možda jest, ali kolone automobila ukrašena srpskim zastavama, tri prsta i četničke pjesme vjerojatno ne smatra incidentom nego općenarodnim veseljem.

Miodrag Linta posebno je zabriljirao na velikoj skupštini SNV-a održanoj u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski 09.11.2013. Sve njegove teorije o gubitku prava Srba u Hrvatskoj i njihovoj ugroženosti pale su u vodu kada je sa govornice zagrmio riječima: od Hrvatske zahtjevamo, inzistiramo i tražimo ovo i ono. Pljesak koji se cijelo vrijeme prolamao pojačao se u trenutku Lintinog zahtjeva da “Hrvatska konačno treba prestati po svijetu hapsiti Srbe optužene za ratni zločin”. Suludim zahtjevima i riječima izgovorenim u srcu Zagreba pljeskao je i premijer Milanović kojem je, uz najviše hrvatske političare, bila čast nazočiti ovom veličanstvenom skupu. Kako je Linta, koji broji hrvatske, a žmiri na srpske incidente, s visoka inzistirao, predlagao i zahtijevao, možete pogledati na videu:

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.