fbpx
Bosanac kida šahovnicu // Facebook Screenshot

VIDEO: STRGAO ŠAHOVNICU U BOSANSKOM BRODU ZBOG ‘USTAŠKE PROVOKACIJE’: ‘Treba mi ova krpa za brisanje podova’

Autor: R.M.

Stanovnici Slavonskog Broda u svojeg prekosavskog susjeda odlaze u kupovinu i time značajno utječu na BDP tog kraja nekoć poznatog po mirnom suživotu svih triju entiteta. No danas su se stvari značajno promijenile i riječ ‘Bosanac’ za mnoge postaje poput psovke.

Bosanski Brod je pao 6. listopada 1992. i 8.000 Hrvata je nasilno protjerano iz svojih domova samo iz tog grada, a dan kasnije srušen je savski most kao simbol povezanosti dvaju gradova u bivšoj državi. Od tog trenutka Brod gubi pridjev ‘Bosanski’, a ponosni Bosanci preko noći pronalaze identitet koji im nerijetko ne priznaje ni ‘matica Srbija’. A kada krenu nogometna prvenstva – stvari poprimaju kataklizmičke nacionalističke razmjere. Prva ‘žrtva’ automobil je sa šahovnicom – vlasniku se vjerojatno unatoč upozorenjima nije dalo skidati koreografiju zbog pokojeg dnevnog rutinskog odlaska u Bosnu.

Stanoviti Milan Stolić iz ‘Srpskog’ Broda tako je odlučio uzeti ‘pravdu u svoje ruke’ i sa slavonskobrodskog auta skinuti šahovnicu s haube.


“Kao što rekoh, mi svoje ne damo, tuđe nam ne treba… Dobro, trebala mi ova krpa za brisanje podova…” Tim je riječima prokomentirao čin i zaslužio aplauz i brojne pozitivne komentare novih žitelja Bosanskog Broda koji su nakon pada Bosanske Posavine i etničkog čišćenja desetaka i stotina tisuća Hrvata nametnuli svoju supremaciju.

Od 1991. je mjesto s većinski hrvatskim stanovništvom prvo usvojilo ćirilicu, zatim i boje Mladićeve i Karađićeve Republike Srpske, da bi danas ostalo (barem na papiru) tek 19.78% hrvatskog puka.

“Dokle idu sa provokacijom sta im ovo treba u hrvatskoj skidaju Srpske tablice a ovaj ovako provocira to SRBINE nedaj da nas ponizavaju ruke ti se pozlatile” komentar je koji u potpunosti dočarava današnje stavove lokalaca o dojučerašnjim prijateljima i susjedima, a pri tome ne misle na provokaciju prema BIH kao suverenoj zemlji, već isključivo kao ‘crvenu krpu’ separatistički nastrojenim bosanskim Srbima koji bi vjerojatno i danas potpisali pripajanje Republici Srbiji.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.