VIDEO: ‘Ravna gora’ u Srbiji potpiruje virtualni rat između pristaša četnika i partizana

Autor: P.R.

Ne pamti se da je jedan filmsko-televizijski projekt na samom početku svog nastajanja izazvao veću medijsku pažnju i interesiranje javnosti od TV serije 'Ravna gora', a pokrenuo je mnoge rasprave na internetu među pristašama partizana i četnika.

U seriji ‘Ravna gora’ u kojoj Josipa Broza Tita glumi Dragan Bjelogrlić, a Dragoljuba Dražu Mihailovića Nebojša Glogovac, scenarist i redatelj Radoš Bajić čvrsto je odlučio da do početka emitiranja serije ne objavljuje ‘Dražinu’ i Titovu’ fotografiju. Kako doznaje Blic, Glogovac u ulozi Draže fascinira sve prisutne na filmskom setu zbog nevjerojatne sličnosti s četničkim vođom. Pri njegovom svakom pojavljivanju, ‘filmska ekipa u nevjerici trlja oči dok se statistkinje iz okolnih sela u čudu krste i govore: Vidi ga! pljunuti Draža!’. Međutim, tijekom snimanja serijala niti jedna novinarska ekipa nije dobrodošla, a tako će biti do studenog 2013. godine.

– Ne pamti se da je jedan filmsko-televizijski projekt na samom početku svog nastajanja izazvao veću medijsku pažnju i interesiranje javnosti od TV serije ‘Ravna gora’ koja se snima na lokalitetima po cijeloj Srbiji. Razlog je posebno škakljiva tema koju obrađujemo u 15 epizoda, a odnosi se na period 1941. godine i početak građanskog rata, kao i sučeljavanje dva oslobodilačka pokreta u Srbiji: partizanskog i ravnogorskog – objašnjava Radoš Bajić, scenarist, redatelj i producent.

Iako još nitko nije vidio nijedan kadar ili scenu, ističe Bajić, gotovo se svakodnevno vode polemike o ovoj seriji.

Svojevrsni rat između pristaša četnika i partizana vodi se i na internetu, a između ostalog se polemizira kako će u seriji biti predstavljeni Tito i Draža, kako će izgledati, tko će biti prikazan ‘simpatičnije’.

Tako se među komentarima mogu pronaći veličanje (‘Živ je Draža, umro nije dok je srpstva i Srbije’) ili razočarenja (‘Za mene su odavno mrtvi i Draža i Tito’).

Pod nadimkom ‘A mi se odričemo’ objavljen je komentar kako ‘Hrvati od nedavno veličaju partizanski pokret za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj dok se, napinje, zna da je u partizanima bilo 80% Srba. Zato nam nista i ne ide, jer sve radimo pogrešno’, zaključuje komentator.
– Kamo sreće da su oni, mislim djeca od četnika došla na vlast 45god sad bi bar svi Srbi živjeli u jednoj drzavi t.j Kraljevini!! – kaže ‘Rogl’.

– Završi rečenicu, Kraljevini… Jugoslaviji, zar ne? E pa rojalisto moj, nisu se narodi Jugoslavije 90′ tih poklali zbog društvenog uređenja, nego zbog nepoštivanja jugoslavenske ideje (tužno je to, ali balkanska plemena i ne zaslužuju tako plemenitu ideju). Tako da tu priču o kralju i velikosrBskoj otadžbini možeš okačiti mačku o rep. Sve bi se isto desilo – smatra NS.

– Nekima od nas su četnici poklali familije, sve muške glave… ali da se ne bismo mi ovde natezali čiji deda je bio u pravu, a čija baba laže, zato postoji povijesna nauka, dokumenti i njemački, i jugoslavenski i engleski – smatra ‘Mamma-mia’.
– Pa prijatelju mnogima su Partizani pobili familije i to čak i za vrijeme mira, sto njihove zločine čini još težim. A povijesna nauka i engleska i njemčka i američka je jasno na poziciji toga da je Draža bio antifašista i borac protiv okupatora, jedino Titova povijest to spori, pa malo bolje razmisli o tome sto pišeš – ‘odgovorio je Stefan’.

>>> Redatelj Radoš Bajić rehabilitira četničkog ‘velikomučenika’ Dražu Mihailovića

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.