Foto: Screenshot/AlJazeera

(VIDEO) NOVE BLOKADE I INCIDENTI U SRBIJI: Građani ne vjeruju Brnabić! Najavili radikalizaciju prosvjeda: ‘Bit ćemo još gori, nijedan rudnik neće biti otvoren’

Autor: L.B.

Savez ekoloških organizacija Srbije organizirao je nove blokade prometnica u znak prosvjeda zbog rudnika litija i projekta Jadar, kompanije Rio Tinto.

Ranije u subotu, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije blizu odluke poništiti sve što se događa s Riom Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji.

Prema njezinim riječima, potrebno je procijeniti koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

‘Sve potpisano na uvid javnosti’

Međutim, iz Ekološkog ustanka poručuju da se prije poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Zastupnik SNS-a Bratislav Jugović smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola danih Rio Tintu, koju je najavila premijerka, morala donijeti Skupština i da bi jednostrano raskidanje ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Nešto prije 13 sati, između 200 i 300 građana blokiralo je autocestu kod Novog Sada i u smjeru prema Beogradu i u smjeru prema Subotici, javlja N1.

Incident u Beogradu

Prilikom izlaska građana na autocestu nije bilo nikakvih incidenata.
Organizatori su najavili da će blokada u Novom Sadu trajati oko sat vremena, prije svega zbog loših vremenskih uvjeta.

Građani su blokirali i autocestu u Beogradu kod Sava centra.

Prilikom izlaska građana na prometnicu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao iz svog automobila i pokušao se fizički obračunati s prosvjednicima.
Pokušao vozilom proći kroz transparent

U Novom Sadu jedno vozilo propušteno je kroz blokadu. U pitanju je vozilo austrijskih tablica. Uglavnom su u pitanju stranci koji pokušavaju proći, a koji nisu imali informacije da će biti blokade.

Međutim, na blokadama nije bilo uniformiranih pripadnika policije.

Vozač automobila bugarskih registarskih tablica obišao je kolonu kod blokade u Novom Sadu i pokušao vozilom proći kroz transparent.

Riječ je o stranom državljaninu koji nije znao da se u Srbiji organiziraju blokade. Nakon što su mu okupljeni građani objasnili o čemu se radi, on je ostao u svom automobilu.

Najavili radikalizaciju prosvjeda

Građani su blokirali i obilazni put u Loznici, nedaleko od graničnog prijelaza Trbušnica.

Blokada je protekla bez incidenata. Prosvjednici su propustili jedno vozilo Hitne pomoći, dok su građani na blokadi kod Sava centra propustili jedan automobil u kojem je bila majka s djetetom.

U Novom Sadu novi incidenti, građani koji su čekali u kolonama izlazili su iz automobila kako bi se raspavljali s ljudima koji blokiraju, bune se što im ugrožavaju slobodu kretanja.

Građani u Beogradu na blokadi su rekli da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama.

Oni su najavili da se sljedeće subote može očekivati radikalizacija protesta, ali nisu precizirali što to podrazumijeva.

Okupljeni traže da se promijeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

‘Bit ćemo još gori, u Jadru nijedan rudnik neće biti otvoren’

Marijana Petković iz udruge Ne damo Jadar, na blokadi u Loznici je rekla da se, usprkos izjavi premijerke Ane Brnabić da je vlada blizu poništavanja svih dozvola kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litija u Srbiji, neće povući s blokada, “bit ćemo još gori, u Jadru nijedan rudnik neće biti otvoren”.

Kažu i da se sljedeće subote može očekivati radikalizacija prosvjeda o čemu će sutra biti donesena odluka te da ne vjeruju u izjave Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu odustati od onog što se događa s Riom Tintom.

Blokada autoceste kod Novog Sada je završena i građani su se razišli, a organizatori kažu da su zadovoljni kako je prosvjed protekao.

Usprkos najavama da će blokada kod Sava centra trajati do 16 sati, građani su se oko 14 sati razišli s autoceste.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.