fbpx
Foto: Screenshot/YouTube/Facebook

(VIDEO) ‘MAKEDONCI USTALI PROTIV BUGARIZACIJE!’ Kaos u Skoplju, rasula se stakla na Parlamentu, divlji neredi pred Vladom

Autor: L.B.

Prosvjednici koji su se okupili pred zgradom Vlade Sjeverne Makedonije u utorak su navečer prosvjedovali protiv prihvaćanja francuskog prijedloga za rješenje spora s Bugarskom.

Sukobili su se s policijom, a stakla na Sobranju Sjeverne Makedonije su razbijena te je oštećena fasada, prenijela je Nova Makedonija.

Prosvjed je počeo ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, ispred koje je postavljen kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred Sobranjem, gdje su deseci mladića, od kojih jedan dio i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, boce s vodom i kamenje na policijski kordon.


Prosvjed protiv bugarizacije zemlje

Nakon što su uklonili zaštitnu ogradu i krenuli prema kordonu, policija je intervenirala i potisnula demonstrante dalje od zgrade parlamenta Sjeverne Makedonije, osiguravajući okolne ulice. Kordon policije bio je raspoređen duž ulice koja prolazi ispred Skupštine i potisnuo je demonstrante ka obližnjem parku, ali su oni nastavili gađati policiju.

Potom su nastavili bacati predmete na policiju, a Radio slobodna Europa je javio kako ima ozlijeđenih policajaca. Hitna pomoć je stigla pred skupštinu, a najmanje dvojica prosvjednika su privedena. Ozlijeđena su najmanje četiri policajca.

Više tisuća građana okupilo se prethodno sinoć u Skoplju, četvrti dan zaredom, tražeći od vlade Sjeverne Makedonije da odbaci francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom, koji je već prihvaćen u Sofiji.

Sudionici prosvjeda, koje podržava najveća makedonska opozicijska partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski prijedlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

EU stvara pritisak da prihvate francuski prijedlog

Na prosvjedu su se mogli čuti pozivi na ostavku, uvredljive riječi upućene političarima, premijeru Sjeverne Makedonije, predsjedniku države, ministru vanjskih poslova.
Prethodno su u prosvjednoj šetnji od vlade do Sobranja nezadovoljni građani u koloni prošli ispred ministarstva vanjskih poslova koje su gađali jajima, petardama i drugim predmetima, gdje su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za kojeg smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Prosvjednici su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tijekom prosvjeda uzvikivali su „Ostavke, ostavke“, „Makedonija, Makedonija“, „Nikad Sjeverna, samo Makedonija“.

U Skoplju je danas boravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kako bi potaknuo makedonske vlasti i građane da prihvate francuski prijedlog iza kojeg je stala cijela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de facto deblokirati EU integracije Sjeverne Makedonije.
Bugarski veto zbog spora oko jezika i povijesti

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Michelu potvrdili da je prijedlog nakon modifikacije postao prihvatljiv, ali da konačnu riječ treba dati parlament.

Taj prijedlog za rješenje spora i početak pregovora je naišao na jak otpor najveće opozicijske partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Protivnici prijedloga, među kojima i bivši ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor s Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja s EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od studenog 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i povijesti, a Bruxelles je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.