Foto: Wochit

VELIKI RAZDOR SRPSKE DELEGACIJE U DAYTONU: Predstavnici RS-a prkosili Miloševiću i odbijali potpisati sporazum

Autor: L.B.

Prije 26 godina, u tijeku pregovora u Daytonu, politički predstavnici Republike Srpske Nikola Koljević, a naročito Momčilo Krajišnik nisu bili oduševljeni načinom na koji pregovori teku te su odbijali pristati na predložena rješenja.

Dejtonski sporazum u koji se danas zaklinju Milorad Dodik i njegova stranka te koji ga tumače kako njima odgovara nije bio prihvatljiva opcija tijekom pregovora u Daytonu. Naime, Krajišnik je prije svega žalio za Sarajevom, koje nije želio prepustiti Federaciji BiH, a smetalo mu je i što postoji kopnena veza Sarajeva s Goraždem.

Izvještaji i dokumenti nastali prije 26 godina potvrđuju kako su politički predstavnici bosanskih Srba žestoko odbijali kompromise, a zbog toga su često tijekom pregovora ulazili i u sukobe sa Slobodanom Miloševićem. Izvještaji govore da su predstavnici bosanskih Srba bili spremni i nastaviti borbu, jer im cilj očito nije bio entitet pa su razočaranje iskazivali i konfrontacijom s Miloševićem.

‘Nitko nema pravo potpisivati takav plan’

Dušan Stojanović je za AP samo dan nakon potpisivanja Daytona pisao kako je Milošević doslovno iz kabineta izbacio predstavnike bosanskih Srba Krajišnika, Koljevića i Buhu, dok je razgovarano o konačnom nacrtu mirovnog sporazuma. Milošević je sporazum nazvao povijesnim i rekao da to znači kraj rata. Ipak, nekoliko trenutaka nakon potpisa Krajišnik je kazao da su “mape loše, ucjenjujuće i servilne”.

Foto: Screenshot/Klix

“Upozorili smo predsjednika Miloševića da nitko nema pravo potpisivati takav plan. Naša delegacija nije prihvatila plan i mi smo bili jednoglasni u vezi s tim”, kazao je tada Krajišnik, što je pokazalo kako u srpskoj delegaciji u Daytonu postoji veliki razdor.

Nekoliko je razloga zašto se Krajišnik tako direktno protivio Miloševiću, naročito ako se zna da su bosanski Srbi i ranije prkosili Miloševiću i odbijali mirovne sporazume koje je podržavao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije. Pojedini analitičari smatrali su da je vojska RS-a bila spremna nastaviti borbe i bez pomoći Miloševića.

“Nitko nema pravo da se odrekne teritorija koje je naš narod krvlju branio. Milošević nije poštovao prvobitni dogovor o kartama koje su uključivale mnogo veće teritorije za Srbe”, rekao je Krajišnik u Daytonu.




Umjesto Krajišnika, Dayton potpisao Milutinović

Ipak, to nije puno utjecalo na konačni dogovor jer je ranije dogovoreno da će Milošević i tadašnja SR Jugoslavija potpisati sporazum.

Umjesto Krajišnika, Dejtonski sporazum u ime RS-a potpisao je tadašnji ministar vanjskih poslova SR Jugoslavije Milan Milutinović. Tek 14. prosinca na parafiranju Dejtonskog sporazuma, pod pritiskom NATO-a i Srbije, Krajišnik parafirao dokumente.

Foto: Screenshot/Klix

Tako je entitet RS od odbijanja svojih političkih predstavnika da čak i pristanu na Dayton došao u fazu da neradnim danom, i to nezakonito, slavi datum potpisa u SAD-u, pozivajući se na tzv. slovo Daytona, kojim danas ucjenjuju cijelu državu pokrećući proceduru povlačenja iz državnih institucija, pa čak i formiranjem vojske RS-a.




Delegaciju RS-a u Daytonu činili su tada Momčilo Krajišnik kao predsjednik Skupštine, potpredsjednik Nikola Koljević i Aleksa Buha kao ministar vanjskih poslova.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.