fbpx
Foto: Vojska Srbije

VELIKE OPTUŽBE NA RAČUN SRBIJE: Pomaže li Vučić brutalnu vojnu huntu? Morali se braniti da nisu prekršili embargo na prodaju oružja

Autor: Daniel Radman

Ministarstvo obrane Srbije reagiralo je na medijske napise da su kršili embargo na izvoz oružja u Mjanmar.

Optužbe su stigle iz samog Mjanmara. Da Srbi izvoze oružje javio je Iravadi, jedan od rijetkih tamošnjih oporbenih medija. Podsjetimo, lani je u veljači vojna hunta izvršila vojni udar, a Srbija je – uz Rusiju, Bjelorusiju, Sjevernu Koreje i Kambodžu – tek jedna od pet zemalja koja je priznala novu vlast.

Dakle, Iravadi tvrdi kako je “delegacija Srbije iz Dubaija doputovala 17. siječnja u Mjanmar na razgovore o “vojnoj suradnji”, odnosno prodaji oružja tamošnjim vlastima, koja već godinu dana unazad vrši pokolj civilnog stanovništa”. Uz Srbiju, Iravadi je kao glavne izvoznike oružja naveo Rusiju i Bjelorusiju.


Srbija podržala prijedlog o emabargu

Ministarstvo obrane tvrdi da to ne odgovara istini. “Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije nije bila u Mjanmaru i predstavnici Ministarstva i Vojske nisu pregovarali o prodaji oružja toj zemlji. Napominjemo da se dozvole za izvoz naoružanja Mjanmaru ne izdaju od izbijanja posljednje krize u toj zemlji“, stoji u odgovoru beogradskom dnevniku Danas.

No, Iravadi očito ima svoje razloge za sumnju. Osim činjenice da je Srbija priznala novu vlast, naglasili su i kako je 4. siječnja, za proslavu Dana nezvisnosti, u režimskim novinama stigli pozdravne poruke upravo iz spomenutih zemalja.

Srbija ova vijest nije ni malo ugodna s obzirom da su Ujedinjeni narodi u lipnju prošle godine usvojili rezoluciju kojom je osuđen vojni udar te da je zatražena obnova demokracija, kao i poziv na uvođenje embarga na oružje toj zemlji. Zanimljivo, Srbija je podržala prijedlog o embargu.

No, i list Danas ima razloga za sumnju, tako se pozivaju se i na nedavni izvještaj nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i razvoj demokratije Burma Campaing UK, a koja tvrdi da se prodaja oružja, posebno intenzivirala od 2010. godine. U njihovom izvještaju pod nazivom “Prodaje li i dalje Srbija oružje vojnoj hunti u Mijanmaru?” navedene su neprovjerene informacije o vojnim kontaktima i opskrbi i prodaji oržujem mjamjrske vojske.

Naglasili su i da je Srbija godinama imala blizak odnos s vojskom Mjanramra te da je 2015 .potpisan međusobvni sporazum o obrambenoj suradnji.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.