Velika potražnja za strujom na Kosovu mogla bi ugroziti opskrbu Europe

Autor: Dnevno

Velika potražnja za električnom energijom na Kosovu mogla ugroziti opskrbu Europe strujom jer Kosovo zbog njezina nedostatka uvozi energiju u mjeri koja nije bila planirana na tržištima upozorila je Europska mreža operatera prijenosnog sustava (ENTSO-E). Također su pozvali  kosovskog operatera za distribuciju električne energije KOSTT da očuva ravnotežu u svom nacionalnom sustavu električne energije, što je temeljna ugovorna obaveza prema drugim operaterima prijenosnog sustava u kontinentalnoj Europi.

Zbog niske razine domaće proizvodnje, tehničkih kvarova i hladnog vremena, što je prouzročilo prekid proizvodnje u elektranama, a vlasti u Prištini primoralo da uvoze veće količine struje od uobičajenih situacija na Kosovu je dramatična.

Kosovo uz proizvodnju iz svoje dvije termoelektrane na ugljen, obično uvozi od 10 do 15 posto energije, ali je uvoz sada dosegnuo 40 posto potrebne struje.

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku poručila je da su na poziv albanskog premijera Edija Rame, angažirani svi ljudski resursi i stručnjaci Elektroprivrede Albanije kako bi se pomoglo Kosovo u opskrbi strujom 31. prosinca i 1. siječnja.

Rama je u srijedu rekao kako se Kosovo “suočava s ozbiljnom energetskom krizom” i poručio da će Albanija naći mogućnost kako pomoći, prenio je portal Kosovo online.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.