fbpx
Foto: Guliver /Nedim Grabovica/Xinhua

DODIK OPET NEPOSLUŠAN, SVE BLOKIRAO BEZ PARDONA! Kreće novi kaos, ‘pokušavaju podvaliti RS’: Ljutit do bola pokrenuo mehanizam

Autor: L.B.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održava se u ponedjeljak 32. put po redu i to na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Naime, sjednica se odnosi na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa RS i traži da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. lipnja.

Dodik je naveo niz stvari koje su navedene u sporazumu, a prema kojima je, kako kaže, oštećen vitalni interes RS. Smatra i to da se u sporazumu RS “uvlači u priznanje Kosova”.


‘Zato sam pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog interesa’

Zato je Dodik danas rekao da u donošenju odluke vrši koordinaciju sa svim nadležnim institucijama u RS kako bi utvrdio je li ono što se predlaže na razini BiH odgovara ustavnom položaju RS.

“Imaju li institucionalnu podršku RS i u tom pogledu ustanovio sam da kod ove točke dnevnog reda postoji jasan stav nekoliko naših najvažnijih institucija i ministarstava da se ne uvažava status RS i zato nisam oklijevao da predložim upravo ovakav dnevni red vršeći svoju obavezu iz ustava da kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pokrenem vitalni interes.

U ovakvoj situaciji uvijek je važno da se na taj način odluči jer su interesi društveno-politički i ekonomski koji utječu na cjelokupan položaj RS.

Zato sam pokrenuo mehanizam zaštite entitetskog vitalnog interesa na osnovi svojih ustavnih ingerencija. Za mene je nedopustivo da svaku odluku i sporazum kojima se umanjuje ili ne definira adekvatna uloga RS koju ima po ustavu i zakonima”, naveo je Dodik.

‘Sporna odluka o trgovinskom sporazumu’

Potom je dodao da se nijedno ministarstvo koje je konzultirao nije pozitivno izjasnilo o, kako je naveo, spornoj odluci o trgovinskom sporazumu.

“Svi su imali primjedbe i rekli da nije adekvatno uključena RS u skladu s ustavom i njezinim nadležnostima. Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju RS je kao republička institucija nadležna za realizaciju predmetnog sporazuma i ono je istaknulo da isti posjeduje određene nedostatke i da se oni nužno moraju korigirati, a kako bi bili prihvatljivi za RS.
Naime, predložen je tekst – osnove za pregovore radi zaključivanja sporazuma. On ne sadrži obavezno mišljenje nadležnih organa entiteta, dakle, RS kako je to definirano člankom 4. stav 5.e Zakona o postupku zaključivanja i izvršenja međunarodnih ugovora iako se ovim sporazumom uređuju mnoga pitanja koja su u isključivoj nadležnosti entiteta. Zbog toga je bilo važno da imamo mišljenje naših nadležnih organa”, naglasio je Dodik.

‘Pokušavaju podvaliti RS’

Kazao je da je i pokušao analizirati kako se pokušava podvaliti RS način na koji se pregovara o sporazumu.

“Dakle, u sastav delegacije uključena su 23 člana delegacije u ime BiH iz devet institucija s razine BiH i Direkcije za europske integracije. Nitko iz entiteta RS nije u to uključen. To je sasvim bilo dovoljno da shodno mojim pravima i ovlaštenjima pokrenem ovaj mehanizam zaštite vitalnog interesa”, dodao je.
Rekao je da je potrebno obratiti pažnju i na navedene jezike kojima se zaključuje ovaj sporazum.

“Navedeno je da je to samo bosanski jezik i to je jedan od razloga zašto sam smatrao da trebam pokrenuti vitalni interes. U sporazumu je navedena i Republika Kosovo bez upućivanja na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o statusu Kosova. I ovo je bio razlog zašto sam smatrao i tražio da se ovo precizira kako je to ustaljeno u međunarodnoj praksi.

Ostala dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela o tome razgovarati tako da je i ovo bilo neprihvatljivo i na neki način uvlačenje našeg priznanja Kosova i smatrao sam da ne trebam oklijevati da pokrenem vitalni interes”, poručio je Dodik.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.