fbpx
Foto: Screenshot

‘USTAŠE NASTAVLJAJU ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA U HRVATSKOJ!’ Srpski mediji mahnitaju zbog popisa stanovništva: ‘Oluja je bila samo početak’

Autor: L.B.

Nakon što su u četvrtak objavljeni podaci novog popisa stanovništva u Hrvatskoj i nakon što su pokazali kako je Srba u Hrvatskoj manje nego na popisu iz 2011., srpski mediji su se pomamili i počeli opet svašta pisati.

Naime, prema najnovijem popisu, udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91,63 posto, a Srba 3,20 posto, dok je prema popisu iz 2011. Hrvata bilo 90,42 posto, a Srba 4,36 posto.

“Očekivano je da će novi podaci otkriti da se u Hrvatskoj smanjio ukupni broj pripadnika nacionalnih manjina, a najviše građana srpske nacionalnosti. Smanjenju njihovog broja doprinosi činjenica da su u brojnim mjestima i općinama koje su doživjele najveći pad broja stanovnika upravo oni činili značajan ili većinski udio”, rekao je Nenad Pokos, demograf s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar”.


‘Ustaše su krive’

No, broj građana srpske nacionalnosti u Vukovaru pao je ispod 30 posto, čime su izgubili pravo na službenu upotrebu svoga jezika i pisma. Na popisu iz 2011. bilo ih je 34 posto.

Foto: Screenshot

Tako se katolička crkva i srpska nacionalna manjina mogu  smatrati najvećim gubitnicima nedavno provedenog Popisa stanovništva. Broj građana koji su se deklarirali kao Srbi na prošlogodišnjem popisu pao je za čak 33 posto, sa 186.633 na 123.892 stanovnika.

Međutim, srpski mediji to objašnjavaju, naravno, na sebi svojstven način, smatrajući rezultate novog popisa stanovništva u Hrvatskoj isključivo krivicom Hrvata ili kako nas nazivaju, ‘ustaša’.

‘Ponovno rade na etničkom protjerivanju Srba iz Hrvatske’

Tako srpski Informer u svom članku naslovljenom ‘USTAŠE NASTAVLJAJU DA ETNIČKI ČISTE HRVATSKU OD SRBA! Ove brojke su najbolji dokaz’, pišu kako novi popis stanovništva u Hrvatskoj “govori u prilog tome da vlasti u Hrvatskoj ne mari za one koji se izjašnjavaju kao Srbi” te da “brojke aludiraju na to da se ponovno radi na etničkom protjerivanju Srba iz Hrvatske”.

Foto: Screenshot

‘Oluja samo početak trajnog protjerivanja Srba s ognjišta u ovoj zemlji’

Kurir je, pak, pisao o tome “kako žive preostali Srbi u Hrvatskoj” te upitao “je li Oluja bila samo početak trajnog protjerivanja Srba sa svojih ognjišta u ovoj zemlji”, o čemu su pitali Savu Štrbca ispred Dokumentacijskog centra Veritas koji je tada rekao kako “Srbi u Hrvatskoj masovno mijenjaju vjeru i ime iz straha” te da se “Hrvati raduju što je Srba sve manje”.

Pa je tako Kurir na dan kad je započeo najnoviji popis stanovništva u Hrvatskoj 2021. objavio tekst pod naslovom “POPIS U HRVATSKOJ: Apel Srbima da se popišu i ispave nepravdu koja im je učinjena progonom i oduzimanjem prava”.
Foto: Screenshot

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.