Foto: Armin Durgut/PIXSELL

USKORO ĆE BITI KAŽNJIVO ZVATI SRBE GENOCIDNIM NARODOM? Zbog ovog zakona prijeti blokada cijeloj državi: ‘Tko gubi ima pravo da se ljuti’

Autor: J.A.

Članovi političkih stranaka iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu tijela vlasti Bosne i Hercegovine.

na taj način žele blokirati provedbu odluke o zabrani i kažnjavanju, nijekanja ratnih zločina, koju je prošlog tjedna nametnuo visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, a koji se odnosi i na negiranje genocida u Srebrenici.

Takav dogovor postignut je u ponedjeljak na sastanku čelnika političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS, uz zaključak da odbacuju Inzkovu odluku te da neće prihvatiti ni bilo kakvo drugo nametnuto rješenje za kojim bi posegnuo novi visoki predstavnik Christian Schmidt, koji dužnost preuzima narednog tjedna.

“Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u Predsjedništvu BiH, Parlamentu i Vijeću ministara BiH”, kazao je novinarima predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka stranačkih čelnika.

Neće podnijeti ostavke, ali neće ni raditi

Pojasnio je da to ipak ne znači da će srpski dužnosnici podnijeti ostavke na dužnosti u državnim tijelima vlasti, nego će svojim nesudjelovanjem na sjednicama pokušati ishoditi poništavanje odluke kojom je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje niječu ratne zločine te veličaju počinitelje takvih zločina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će parlament RS kao odgovor na Inzkovu odluku najvjerojatnije donijeti svoja dva nova zakona, no nije pojasnio na što će se oni točno odnositi.

“Nećemo živjeti u zemlji u kojem neko na svom sajtu može proglasiti zakon. Ništa više nećemo prihvatiti ni od jednog visokog predstavnika”, rekao je Dodik, a da će se toga pridržavati potvrdio je i lider oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.




“Bilo koja odluka i od novog visokog predstavnika bit će odbačena”, rekao je Šarović.

Sezona godišnjih odmora

Ipak, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nije posebice zabrinut zbog najava bojkota koje dolaze iz RS-a.

On je u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat rekao da je ionako sada sezona godišnjih odmora te da u narednih 40-ak dana svakako ne bi bilo posebnih aktivnosti.




“Vjerojatno će taktizirati da vide mogu li što dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u rujnu sve nastaviti”, ocijenio je Izetbegović, ističući da Inzkovom odlukom Srbima nije uskraćeno ništa osim prava da neutemeljeno i revizionistički niječu genocid u Srebrenici.

“Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osvještavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?”, pitao se Izetbegović.

Kazna za “genocidnu tvorevinu”

Ni predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića najave iz Banje Luke nisu posebice zabrinule. Opisao ih je kao reakcije onih koji gube, pa se zbog toga ljute.

“Tko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutit će se, prije ili kasnije. Bit će to u redu”, ustvrdio je Komšić.

S druge strane, predsjednica RS-a Željka Cvijanović najavila je danas dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru ovog tjedna te naglasila da su izuzetno važni i da su rezultat današnjeg dogovora lidera parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, riječ je o dva zakonska rješenja koja bi se trebali naći u petak na posebnoj sjednici NSRS-a, a tretiraju nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.