fbpx
Foto: Screenshot/Kolaž Dnevno/

‘URUŠAVA LI NETKO NAMJERNO ISTRAGU?’ Šokantno saznanje: Matejevi prijatelji prijavili nestanak puno prije? Jurić tvrdi kako nešto ne štima, otkrio i nepoznat detalj

Autor: L.B.

Jedan od aktivnih sudionika potrage za nestalim Matejem Perišem (27) u Beogradu, za kojim se traga već deveti dan, je i otac otete i ubijene djevojčice Tijane Jurić te osnivač fondacije koja nosi njezino ime, kao i voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Igor Jurić.

On je u subotu poslijepodne u razgovoru za Blic govorio o dvije stvari koje smatra ključnima u potrazi za Matejem te za koje smatra kako im nije poklonjeno dovoljno pozornosti.

Osim toga, otkrio je i jedan sasvim novi detalj koji baca novo svjetlo na proces potrage za nestalim Splićaninom, a otvara i brojna pitanja.


‘Kako se nitko nije time pozabavio?’

Naime, Jurić smatra kako je zapostavljen video u kojem su sažeta sva navodna Matejeva kretanja po Beogradu.

“Nekako je zapostavljena snimka u cijeloj priči, posebno onaj dio na kojem je osoba koja pliva u Savi. Ta snimka se tada pojavila, otac Nenad Periš je rekao da na dijelu snimke na kojoj se vidi osoba koja pliva u rijeci nije njegov sin i od tada to kao da je zaboravljeno.

Ne postavlja se ključno pitanje. Tko je to snimao, a snimano je mobilnim telefonom, dok su ostale snimke s nadzornih kamera. Kada je to snimljeno i na kraju krajeva, tko je osoba koja pliva u Savi? I zašto je to snimljeno? Kako se nitko time nije pozabavio?”, čudi se Jurić koji pozorno prati sve detalje istrage.

‘Tko je vlasnik te snimke i tko je osoba koja pliva u vodi?’

Kazao je i da je razgovarao s roniocima koji pretražuju Savu i Dunav te da je njima najbitnije znati gdje je Matej ušao ili upao u vodu. No, zasad nema niti jednog dokaza da je Matej uopće na bilo koji način završio u Savi.

“Ako nije upao u vodu, postavlja se pitanje zašto je to plasirano? Je li netko svjesno htio skrenuti istragu u drugu stranu? Dakle, tko je vlasnik te snimke i tko je osoba koja pliva u vodi? Što se tu događa? Ovo su sasvim logična pitanja koja se sama nameću. Ta snimka mnogo toga može reći u smjeru pronalaska Mateja, ali i pokazati urušava li netko namjerno istragu”, napominje Jurić.
Postoji snimka i prije i poslije onoga što je dano u javnost

Istaknuo je kako iz svih razgovora koje je vodio, posebno s Matejevim ocem i prijateljima, nije stekao dojam kako je on te noći bio pod utjecajem droga.

“Ne vjerujem da je on koristio supstance. Ono što se ne zna jest što se dogodilo na njegovom putu do samog toaleta… Činjenica je da se njegova sama kretnja može locirati. Postoje očevici koji mogu potvrditi što se dogodilo u zadnjim trenucima.

Siguran sam da postoje očevici i svjedoci koji mogu dati dodatne informacije. Nadzorne kamere također mogu otkriti više, jer oni dijelovi snimke na kojima je stvarno on, su samo dijelovi, tu postoji snimka i prije i poslije onoga što je dano u javnost”, istaknuo je Jurić.
Matejev mobitel

Ključan detalj za cijeli slučaj je Matejev mobitel, smatra, a jako važno je, kako je rekao, gdje je zadnji put telefon lociran, gdje se isključio, na kojem mjestu je bazna stanica locirala telefon.

“Ako je to voda, onda ga ronioci lako mogu pronaći. Lokacija se utvrđuje na zadnje paljenje i gašenje telefona, a to nitko ne spominje. Što se događa s telefonom? Zadnji razgovori i sms poruke se mogu skinuti i sve to može biti ključ slučaja”, govori Jurić i dodaje da je ključna stvar u snimci ‘plivača’ iz Save.

Nepoznat detalj do sada

No, Jurić je ovom prilikom otkrio i do sada nepoznati detalj.

Naime, u medijima se cijelo vrijeme spominje kako su prijatelji prijavili Matejev nestanak oko 18 sati, odnosno gotovo 16 sati nakon što je posljednji put viđen. No, Jurić tvrdi da su prijatelji zapravo prijavili njegov nestanak u 10 ujutro, no rečeno im je da se najprije raspitaju po bolnicama.

“To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalom osobom. Oni su već u 10 ujutro bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to provjerili, vratili su se u 18 sati u postaju i rekli da njega nema. Onda je policija počela potragu”, navodi.

‘Gdje je ostatak snimaka, cijeli taj dio grada je pod kamerama?’

Međutim, Jurić, koji je i sam prošao mučnu potragu za vlastitim djetetom koja je nesretno završila, ističe da mnogo stvari tu ne štima.

“Ne postoji nijedna snimka na kojoj se vidi da on ulazi u vodu. Ne postoji snimka koja pokazuje da se vratio stepenicama. Ta stvar je jako čudna. Moram reći da u cijeloj priči nešto ne štima. Mnogo je kontroverzi. Gdje je ostatak snimaka, cijeli taj dio grada je pod kamerama. Nevjerojatno je da mu se odjednom gubi trag”, ističe Igor Jurić.

Naposljetku je istaknuo i kako se divi Nenadu Perišu, budući on tijekom potrage za svojom kćeri, kako kaže, nije se mogao tako hrabro držati.

Naglasio je i kako je ovaj slučaj pokazatelj da Srbiji treba registar nestalih osoba i sustav uzbunjivanja u slučaju otmice djeteta, jer bi oni pomogli u potrazi za osobama koje nisu dobile ovoliko medijske pažnje.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.