fbpx

Upitnik i primjedbe Europske komisije

Autor: M.B.

Kada je Europska komisija ocjenjivla spremnost zemalja u regiji za pristup Europskoj uniji, svaka je država dobila domaću zadaću različitog opsega: Hrvatska je dobila 4500 pitanja, Srbija 2483 pitanja, , a Crna Gora 2178.

Do kraja prosinca trebao bi biti izrađen Akcijski plan radi otklanjanja primjedbi i usvajanja preporuka Europske komisije.

U Europskoj inicijativi za stabilnost ocjenjuju da su za Srbiju delikatna pitanja ona koja se tiču suradnje Beograda i Prištine, suradnje Beograda i Haškog tribunala, kao i pitanja vezana za granicu Srbije sa Hrvatskom.

Srpsko se ministarstvo pravosuđa zbog primjedbi Europske komisije obvezalo na revidiranje postupaka imenovanja (i) izabranih sudaca, donošenja Zakona o financijranju političkih stranaka, zakona koji bi garantirao nepovredivost vlasništva, uključujući pitanja restitucije, te antidiskriminacijskih zakona.


– Korumpirani suci i oni koji su se ogriješili o zakon ne mogu biti dio sudskog sustava- izjavila je ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović, – jer to nije interes samo Europske unije, već prvenstveno građana Srbije kojim je potrebno efikasno pravosuđe i lakša dostupnost pravdi.

Potpredsjednik srpske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić pohvalio se da je Srbija spremna dočekala Upitnik i da je na bazi upitnika koji su dobili susjedi već odgovorila na većinu pitanja.

– Zemlje uvek ’gledaju jedne od drugih’ i tako dobijaju inspiraciju, ali, na kraju, Srbija će morati predstaviti ono što su njena pravila i prakse, koje se razlikuju od drugih zemalja-, kaže Aleksandra Štiglmajer iz Europske inicijative za stabilnost

– Imamo već više od pet tisuća stranica odgovora i do kraja siječnja imaćemo sve odgovore prevedene na engleski. To će biti rekord u EU integracijama jer će Srbija za manje od dva mjeseca odgovoriti. Radićemo u dve faze jer ćemo na pitanja na koje smo već dali odgovore samo osvežiti podatke o napretku, a u drugoj fazi su odgovori na nova pitanja. Rekao sam administraciji da nema odlaska na godišnje odmore dok se ne završi ovaj posao – poručuje Đelić.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.