fbpx
Foto: Screenshot/YouTube

UKINUT STATUS POVJERLJIVOSTI NAREDBE PA OBJAVLJENO: Ratni zločinac prebačen iz Danske u Pritvorsku jedinicu UN-a!

Autor: L.B.

Bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) Radoslav Brđanin privremeno je prebačen iz zatvora u Danskoj u Pritvorsku jedinicu UN-a. Tamo će ostati dok se ne odluči u kojoj državi će služiti ostatak svoje kazne.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS) Carmel Agius u svojoj je naredbi sekretaru Mehanizma iz 25. kolovoza naveo kako je Danska jasno stavila do znanja da “ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na dulji period i bez konačnog roka” te da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam, prije određenog dana u rujnu 2021. godine, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

On se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. travnja i 19. kolovoza 2021. godine, u kojima se sekretar, među ostalim, poziva na prethodna priopćenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uvjete za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtjeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

‘Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitiran’

Kako navodi Agius, iz toga se također ukazuje da nije identificirana druga država u kojoj bi Brđanin mogao služiti ostatak svoje kazne, te s obzirom da ne postoji praktična alternativa, preporučuje se da se Brđanin vrati u Pritvorsku jedinicu UN-a. Osim toga, Agius je naložio sekretaru da se ukine status povjerljivosti ove naredbe, nakon što Brđanin bude prebačen u Pritvorsku jedinicu.

U ožujku prošle godine Agius je odbio Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu. Tada je u svojoj odluci Agius naveo kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskrecijsko pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitiran”, naveo je Agius u svojoj odluci.

‘Podnositelj zahtjeva je jasno rekao da se zločini za koje je osuđen ne smiju relativizirati’

Kako se tada navodilo u novom zahtjevu njegovog odvjetnika Novaka Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu, Brđanin je potpuno svjestan i prihvaća stav predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa o velikoj težini zločina za koje je osuđen.

“Podnositelj zahtjeva je jasno rekao da se zločini za koje je osuđen ne smiju relativizirati. Podnositelj zahtjeva je u potpunosti zadržao tu poziciju do danas”, navedeno je u zahtjevu.
Prema pisanom zahtjevu, u proteklom periodu Brđanin nije učinio ništa što bi bacilo sumnju u iskrenost njegovog kajanja i nikada nije komentirao prethodne odluke kojima je odbijeno njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravomoćno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhićen u Bosni i Hercegovini.

Brđanin je od 2008. godine zatvorsku kaznu služio u Danskoj, a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 30 godina zatvora.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.