UČENICA ODBILA SVJEDODŽBU ZBOG GRBA: ‘To je grb šovinističke tvorevine!’

Autor: T. Budak

"Dobila sam svjedočanstvo o završenom četvrtom razredu opće gimnazije kao i o položenoj maturi, na čijoj se pozadini nalazi grb tzv. Države Herceg Bosne, koja nema svoj legalitet i koju ja smatram šovinističkom tvorevinom koju su nekada predvodili današnji, već međunarodnim sudom dokazni, ratni zločinci", objasnila je Halima Hodžić

Halima Hodžić maturirala je u jajačkoj gimnaziji “Nikola Šop“, a nakon mature uputila je žalbu školi jer se na njenoj svjedodžbi nalazio grb Herceg-Bosne.

U žalbi stoji:

Srednjoj školi „Nikola Šop“ za neuredno i nevažeće izdavanje svjedočanstva o položenoj maturi i završenoj srednjoj školi.

Dana 20. 6. 2014. godine dobila sam svjedočanstvo o završenom četvrtom razredu opće gimnazije kao i o položenoj maturi, na čijoj se pozadini nalazi grb tzv. Države Herceg Bosne, koja nema svoj legalitet i koju ja smatram šovinističkom tvorevinom koju su nekada predvodili današnji, već međunarodnim sudom dokazni, ratni zločinci.

Mene, kao državljanku Bosne i Hercegovine takvi znaci vrijeđaju, i moje srednjoškolsko obrazovanje čine nevažećim, stoga zahtjevam uredno izdavanje svjedočanstva, na čijoj će se pozadini nalaziti grb Bosne i Hercegovine, nezavisne i međunarodno priznate države.

Primjerak ove žalbe je dostavila: Srednjoj školi Nikola Šop Jajce, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, Ministarstvu obrazovanja i kulture FBiH, Općinskom vijeću Jajce i Općinskom načelniku Jajca Edini Hozanu.

Od svih gore navedenih reagirao je samo načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji je školi uputio dopis. Hozan je naveo u dopisu da sve češće na adresu Općine su se žalili učenici i roditelji i osvrnuo se na Halimin slučaj.




“Nalazim za shodno da Vam ukažem na važnost problema koji bi, ako ne poduzmete određene aktivnosti, mogao poprimiti neželjene razmjere. Podsjećam da djeca u Jajcu, bez obzira po kojem nastavnom planu se obrazuju, žive i uče u Bosni i Hercegovini. Zato inzistiram da i dokumenti koji se izađu u Jajcu, pa i svakom drugom gradu, imaju validnost međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine “, istaknuo je u dopisu Edini Hozan.

jajce




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.