fbpx

U utorak u Mostaru Hrvatski narodni sabor

Autor: hina

'Mi ne dijelimo BiH, a našim istupom šaljemo poruku da želimo do kraja zaštititi sve vrijednosti BiH i ukazati da ovako organizirana BiH nema budućnost i perspektivu', rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čelnici deset hrvatskih političkih stranaka koje u utorak u Mostaru organiziraju zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u ponedjeljak su poručili da će zajednički raditi na popravljanju položaja Hrvata u BiH, što će biti okosnica političkih dokumenata koje će usvojiti, i pri tome su odbacili mogućnost bilo kakvih radikalnih poteza.

„Mi ne dijelimo BiH, a našim istupom šaljemo poruku da želimo do kraja zaštititi sve vrijednosti BiH i ukazati da ovako organizirana BiH nema budućnost i perspektivu”, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Objasnio je kako će sve odluke, uključujući rezoluciju koju će donijeti HNS, biti u okviru ustava i zakona u BiH. Po njegovim riječima, HNS bi trebao utemeljiti glavno vijeće, tijelo koje bi imalo političku, izvršnu i koordinacijsku ulogu u HNS-u i koordinirati političku vlast u županijama i općinama gdje žive Hrvati.


Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je na konferenciji za novinare da će se u utorak u Mostaru utemeljiti tijela koja će započeti raditi na “rješenju hrvatskog pitanja u BiH”.

Na zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora pozvani su Hrvati izabrani u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti od općinske, županijske, entitetske do državne razine koji će odlučiti o dokumentu o reafimiranju Hrvatskoga narodnog sabora, te političkoj rezoluciji u čijem se nacrtu osuđuje uspostava vlasti bez većinske hrvatske političke volje s posljednjih izbora, prije svega dva HDZ-a u BiH za koje je glasovalo 90 posto hrvatskih birača. Prema najavama organizatora, na zasjedanje HNS-a pozvano je više od 700 izaslanika, a bit će organiziran njegov prijenos na internetu.

HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, koje su zajedno sa SDP-om BiH ustrojile vlast u Federaciji BiH, najavili su da neće sudjelovati u radu HNS-a u Mostaru smatrajući to stranačkim skupom dvaju HDZ-a.

Hrvatski narodni sabor utemeljen je u Novom Travniku u studenom 2000. godine, a u ožujku 2001. uspostavio je hrvatsku samoupravu koju je osudila međunarodna uprava te mjesec dana kasnije vojno blokirala rad Hercegovačke banke koja se smatrala glavnim financijerom toga projekta.

HNS je prestao s radom potkraj 2001., nakon što je propao pokušaj tadašnjeg hrvatskog vodstva da uspostavi hrvatsku samoupravu kojom su nastojali osporiti vlast u BiH koja je također bila ustrojena bez stranaka koje su osvojile najveći broj glasova Hrvata.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.