fbpx

U Srbiji uhićen glavni organizator prosvjeda na granici s Kosovom

Autor: hina

Skupa sa Zvonkom Veselinovićem uhićen je, kako se navodi, i njegov brat Žarko, nakon čega su obojica na putu prema Kraljevu gdje se očekuje njihovo saslušanje u policiji i kod istražnog suca.

Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice, koga je KFOR nedavno, zajedno s bratom Žarkom, označio kao glavne organizatore i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na graničnim prijelazima u Jarinju i Jagnjenici na sjeveru Kosova, uhićen je na srbijanskoj planini Kopaoniku, javljaju u utorak navečer beogradski elektronički mediji.

Skupa sa Zvonkom Veselinovićem uhićen je, kako se navodi, i njegov brat Žarko, nakon čega su obojica na putu prema Kraljevu gdje se očekuje njihovo saslušanje u policiji i kod istražnog suca.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews 12. prosinca izjavio je kako su organizatori i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama u Jagnjenici i na Jarinju, Zvonko Veselinović i njegov brat, dodavši da KFOR ima snimke koji to podupiru.


Drews je ustvrdio kako su prepoznati Veselinović i njegov brat te da je napad kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji organizirao i vodio osobno Veselinović, dok je napad u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova organizirao i vodio Veselinovićev brat. Snimke događaja na barikadama, zahvaljujući kojima je već poznat određen broj ljudi uključenih u organiziranje izgreda, proslijeđeni su, dodao je Drews, misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) koja blisko surađuje sa srbijanskim vlastima.

Beogradski dnevnik ‘Blic’ potkraj listopada pisao je kako su kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović (31) iz Kosovske Mitrovice i njegov albanski kolega Mentor Beqiri na čelu krijumčarske mreže koja okreće golem novac, a da podaci kosovske i srbijanske policije pokazuju da Veselinović u tim poslovima ne surađuje samo s Beqirijem već da je navodno povezan i s ljudima bliskim bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji su postali bogati i utjecajni na temelju poznanstva i prijateljstva s njim.

Veselinović, po pisanju tog lista, surađuje s albanskim mafijaškim skupinama na jugu Srbije, a bit njegova poslovanja i temelj njegova bogatstva zadnjih godina je izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim crpkama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova.

Mentor Beqiri (32), Albanac koji je, po navodima američkog ”New York Timesa”, glavni suradnik kontroverznog Veselinovića, jedan je od glavnih šefova organiziranog kriminala na Kosovu, naveo je beogradski list.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno izmjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima KFOR-a potkraj studenog u Jagnjenici su ozlijeđena 23 vojnika mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov ured za informiranje. Sukob je izbio kad su uklanjane barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.