U Srbiji 114.000 građana kasni s otplatom kredita

Autor: D.G.

Zbog stalnog rasta vrijednosti Eura u odnosu na srpski Dinar sve više građana ne može na vrijeme podmirivati svoje kreditne obveze.

Građani u Srbiji sve teže otplaćuju kredite, a prema podacima Kreditnog biroa, kašnjenje u otplati zajmova stanovništva iznosi 3,5 psoto, pišu Novosti. Najviše se kasni u otplati gotovinskih i potrošačkih kredita, a zatim tekućih računa.

Od oko 1,2 milijuna kredita, koliko su uzeli građani, s otplatom dužom od 60 dana kasni oko 114.000 korisnika. Od 74.000 odobrenih stambenih zajmova 3.000 ima problem sa otplatom rata, a aktivirano je oko 115 hipoteka. Kreditne kartice koristi oko 850.000 građana, a u kašnjenju je 7,3 posto pozajmica te vrste. Banke su odobrile i oko 327 milijuna eura zajmova po tekućim računima, a od tog iznosa 8,7 posto kasni s otplatom.

– Naši građani nisu prezaduženi, ali imaju sve više problema s otplatom rata, jer tečaj stalno raste, a najviše kredita je vezano za euro ili švicarski franak, komentirao je Veroljub Dugalić, čelnik Udruženja banaka Srbije.

Kašnjenja u otplati zajmova u Srbiji su najmanja u regiji i nije problem što je zaduženost po stanovniku 560 eura, već što je standard nizak i što imamo milijun nezaposlenih, zaključuje Dugalić.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.