Foto: Screenshot/YouTube

U MOSTARU UHIĆEN RATNI ZLOČINAC! Hrvatska je za njim raspisala tjeralicu, pobjegao iz zemlje nekoliko sati prije presude!

Autor: L.B.

U srijedu su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru uhitili Vinka Martinovića Štelu, za kojim je bila raspisana hrvatska tjeralica  zbog ubojstva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine, javlja Klix.ba.

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu tjeralicu, a Martinović ima državljanstvo BiH i Hrvatske.

Vrhovni sud Republike Hrvatske prošle je godine povisio na 10 godina kaznu haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli, proglašenom krivim zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru. Nakon što je prvobitno dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo se žalilo i tražilo strožu kaznu.

Odslužio 18 godina zbog ratnih zločina nad Bošnjacima

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. Kažnjeničke bojne, u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njezinog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora, na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Suoptuženi ‘Guja’

Međutim, protiv njega je tada na snazi bila međunarodna tjeralica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubojstvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina. Uoči čitanja presude Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime.




Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubojstvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.