fbpx
HINA/POOL/Denis Ceric/PIXSELL

TUŽBA SNV-a IZAZIVA REAKCIJE U ‘REGIONU’ ‘Thompson je bolesnik, pa Pupovac samo nabraja ustaška ubojstva djece’

Autor: Dnevno

Tužba oko biltena SNV-a već izaziva reakcije.

Srpskim medijima nije dobro sjela tužba protiv ‘Novosti’, popularnog medija koji je ‘de facto’ samo bilten i glasilo Srpskog narodnog vijeća pod političkim patronatom Milorada Pupovca.

Iako je na Zapadu u najmanju ruku nemoralno (a često i protuzakonito) medije držati pod izravnim vlasništvom političkih mogula i financirati ih iz državnog proračuna, hrvatski porezni obveznici imaju priliku plaćati novinare iz vlastitih džepova. No kada se u cijelu priču uključi i bilten kojemu je zadatak raditi ‘stup srama’ prema manjini, te se isti gotovo u pravilu koristi za političke obračune vladajuće koalicije HDZ-HNS-SDSS – onda neke stvari funkcioniraju kao u totalitarnim sustavima. Statistika o uvredama, komentarima i prijetnjama definitivno spada u pravosudnu domenu, no kod nas se koristi za ‘brojanje krvnih zrnaca’ i prozivanje na međunarodnim instancama.

Samim time je tužba prema Saši Miloševiću i scenaristici popularne ‘Srbenke’ Tamari Opačić legitimno sredstvo zaštite osobnih interesa. Srpski mediji poput zloglasnog Informera misle drugačije pa su jednog od pokretača tužbe Marka Perkovića Thompsona nazvali ‘ustašom’ i ‘bolesnikom’ u jeziku krajnje nestandardnom za ozbiljan medij. Bilten je optužen za ‘obranu agresorskih težnji’ i ‘cenzuru kritike’ što srpski novinari odbijaju i prihvatiti, pošto je za mnoge rat počeo i završio tek 1995. godine. Pupovca novinski stupci pak hvale jer Hrvate stalno i iznova podsjeća na ‘ubojstva djece’. U ovom slučaju, misli se na Drugi svjetski rat.


Navodi se i Miloševićev citat gdje protustranke u parnici proziva ‘likovima’, a sustav države u kojoj je tužen ismijava radi spore istrage ratnih zločina, sinkope ili Agrokora. Na kraju se poziva na Orwellov citat, koji u ovom slučaju prilično podsjeća i na rad djelatnosti glasila u kojem sam autor radi – rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.