fbpx
screenshoot/rtrs

TUĐMANOVA IZJAVA DOKAZ PROTIV HRVATSKIH PILOTA? ‘Namjerno su pobili civile u Oluji, imamo transkripte sa sjednice’

Autor: S.V.

Nakon istrage, Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije podignuta je krivična prijava protiv hrvatskih pilota zbog sumnje da su 8. kolovoza 1995. godine raketirali izbjegličku kolonu u mjestu Svodna kod Dvora na Uni.

“Znali su da pucaju po civilima”

„Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, zapovjednik eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno djelovanje 7. kolovoza 1995. godine, kada je ubijeno četvero djece i šestoro odraslih. Dan poslije službene obustave borbenih djelovanja Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17:50 sati, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletjela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u zračni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mjestu Svodna, nadletjeli kolonu izbjeglica. U zaokretu poslije izviđanja, nakon što su se piloti uvjerili da je riječ o civilima, izvršili su vatreno djelovanje”, piše Politika.


Borbeni izvještaji koje su hrvatski piloti podnijeli poslije raketiranja samo je dio dokaza priloženih u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tužitelji kao jednim od ključnih dokaza za „genocidnom namjerom”, smatraju i transkripte sa Brijunske sjednice kojoj je predsjedavao tadašnji predsjednik i vrhovni zapovjednik HV-a – Franjo Tuđman.

Sporna izjava tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana

„Tuđman je tada rekao da treba nanijeti “takve udarce da Srbi praktično nestanu”. Postavlja se pravničko pitanje: Je li se ta zapovijed Franje Tuđmana odnosila na srpske vojne snage ili na Srbe kao populaciju na tim prostorima? Kasnije izjave na toj sjednici rasvjetljavaju da se ta zapovijed odnosila i na vojsku i na civile”, rekao je Bratić za “Politiku”.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.