Foto: Branimir Kvartuc / Cropix

Trgovački centri: Morate raditi nedjeljom i zaraditi nam pare!

Autor:

Unija poslodavaca Crne Gore Ustavnom je sudu podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti članka 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini, prenosi Poslovni dnevnik. Tim člankom propisano je da trgovine na veliko i malo ne mogu raditi nedjeljom te u dane državnih i drugih praznika, osim u malom broju izuzetaka.

Zakon je usvojen u srpnju, a taj članak na snagu stupa 15. listopada, tako da bi prva neradna nedjelja za trgovine mogao biti 20. listopad. Međutim, kako sudska procedura najčešće traje između godinu i dvije godine, trgovine će još neko vrijeme čekati do neradnih nedjelja.

Iz Unije poslodavaca rekli su kako smatraju da je taj članak zakona u nesuglasju s člankom 59 Ustava Crne Gore, koji jamči slobodu poduzetništva. Ova se, tvrde, može ograničiti samo ako je to nužno zbog zaštite zdravlja ljudi, okoliša, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili sigurnosti i obrane države.

Ograničavanje rada nedjeljom i praznicima vladi je predložio Odbor za trgovinu Privredne komore, a ranije su to tražili i sindikati.

Protiv su bili trgovački centri poput Delta Cityja, Gintaša i Kamelije, navodeći da najveći promet imaju upravo vikendom te da bi im neradne nedjelje značajno smanjile prihode.

Govorili su i o mogućim smanjivanjima broja radnika i tražili da se među izuzetke uvrste i trgovački centri, a upravo je u njihovo ime Unija poslodavaca podnijela inicijativu. S druge strane, Unija slobodnih sindikata očekuje da će Ustavni sud odbaciti inicijativu Unije poslodavaca o ocjeni ustavnosti dijela Zakona o trgovini kojim je u Crnoj Gori zabranjen rad nedjeljom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.