Screenshot, izvor: RTL

TITO JE OBIŠAO CIJELI SVIJET, NO U JEDAN GRAD NIKAKO NIJE HTIO DOĆI: Izbjegavao ga je, iako su mu se građani uvijek veselili!

Autor: L.B.

Doživotni predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, bio je poznat po svojim svjetskim turnejama, obilascima država diljem svijeta, kao i putovanjima koja su trajala i po nekoliko mjeseci. Tito je doista bio svjetski putnik.

No, pored svih gradova i zemalja koje je posjetio, jedan grad u Srbiji nikada nije posjetio.

Naime, smatrao ga je bliskim četničkoj ideologiji i ravnogorskom pokretu pa ga je zato izbjegavao. Radi se o Čačku.

Smatrao ih je četnicima

Etiketu “buntovničkog grada” dobio je kad je u jednoj od rijetkih prilika kada je Tito odlučio tamo govoriti nestalo struje.

Unatoč tome što su ga na proputovanjima dočekivale gomile građana na ulicama grada, Tito ih je smatrao četnicima. Vjerojatno zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pjesme ‘Na planini, na Jelici’.

No, u stvarnosti, izvještaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocijenili ozloglašenim “komunističkim leglom” u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.