Screenshot, izvor: Tportal

TAKO TO RADE U ‘KOMŠILUKU’: Financial Times proglasio Srbiju prvakom!

Autor:

Britanski časopis Financial Times, Srbiju je drugi put u posljednje tri godine proglasio svjetskim prvakom u privlačenju stranih direktnih investicija. Tako su susjedi dobili potvrdu od ovog najuglednijeg lista u cijelom svijetu, koji se bavi financijama i ekonomijom. Sad više neće biti kompanije, bilo u svijetu, bilo u Europi, koja neće pogledati kakvi su uvjeti u Srbiji.

“To se direktno odražava na životni standard – što više investicija, više je posla, manje nezaposlenih, ali i bolji životni standard i sve više novca”, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić za tamošnje medije, pohvalivši se kako je Srbija prošle godine imala 3,6 milijardi eura investicija, a od ove godine će ih biti još više.

Nastavit će se boriti za nove investitore, među kojima su i njemački, i time i osigurati posao i bolji životni standard za građane. Prema procjenama MMF-a i Svjetske banke, BDP će u Srbiji biti viši za četiri posto, što je ujedno i najveći predviđeni rast među svim državama jugoistočne Europe. Najavljen je i rast prosječne plaće u Srbiji koja bi do kraja godine trebala skočiti na 500 eura.

Na drugom mjestu ove liste je Crna Gora, dok je na posljednjem mjestu od top 50 zemalja, Španjolska. Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018., što je za 26 više nego 2017. “Srbija privlači skoro 12 puta više stranih direktnih investicija nego što bi moglo očekivati od ekonomije njene veličine”, objavljeno je na stranicama FDI inteligence.

Navodi se i da su vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama sljedeći: automobilska industrija, hrana, duhan, tekstil i sektor nekretnina.

Hrvatske na ovome popisu nažalost nema! Nesređene zemljišne knjige, prezahtjevna papirologija, nezainteresirana lokalna vlast, infrastruktura, neprilagođeni porezi samo su neki od problema na koje nailaze strani ulagači i koji su na Hrvatsku, zbog svega navedenog, stavili na loš glas.

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.