fbpx

Tajna Titova safira: Blago zapečaćena kofera otkriva nove istine!

Autor: T. Pšenko

S obzirom na imovinu koju je Tito ostavio državi, a čuvari su je pokrali, sada se ne može ući u trag. Među tim se stvarima između ostaloga nalaze skupa platna Kokoschke i Goye, satovi, nakit, odlikovanja, knjige, automobili, zlatnici...

Titova blagajna sadrži još znamenitije predmete nego što se mislilo. Između ostaloga blaga, u njegovu je sefu pronađen i plavi safir, iznimno vrijedan dragulj koji je u Beograd stigao sa Cetinja, a pripadao je ruskoj kraljevskoj obitelji Romanov, javljaju srpski mediji. Dragulj je navodno darovan obitelji crnogorskoga kralja Nikole, rođaku obitelj Romanov. Dragulj je naknadno završio u Titovoj zbirci, a njegova vrijednost danas iznosi i do deset milijuna dolara, osobito zbog puta i ruku od kojih i dolazi.

Do ovoga otkrića najvrjednijim se u Titovoj zbirci smatrao orden Suvorova kakav su do sada dobila samo tri čovjeka: Staljin, maršal Žukov (sovjetski vojskovođa) i Josip Broz Tito. Spomenuti orden vrijedi oko milijun eura, a plavi safir Romanovih vjerojatno nadmašuje njegovu vrijednost.

Osim safira, u sefu Josipa Broza Tita nalazi se i sljedeće blago:


– 29,366 kilograma zlata u polugama i prahu, 2663 zlatnika i dukata, 1271 komad numizmatičkoga novca, 26 219 američkih dolara, 36 000 njemačkih maraka, 149 komada nakita koji je pripadao obitelji Karađorđević i 18 kompleta srebrnog posuđa, 83 gumba za mandžete, kutije za cigarete, medaljoni, privjesci i značke.

S obzirom na imovinu koju je Tito ostavio državi, a čuvari su je pokrali, sada se ne može ući u trag. Među tim se stvarima između ostaloga nalaze skupa platna Kokoschke i Goye, satovi, nakit, odlikovanja, knjige, automobili, zlatnici…

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.