fbpx

Tadić, Jeremić i Koštunica najčešće spominjani u tajnim diplomatskim telegramima SAD-a

Autor: M.B.

Američkoj diplomaciji je od svih regionalnih političara najzanimljiviji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je predmet čak 79 tajnih američkih analiza, a usporedbe radi, o predsjedniku Srbije Borisu Tadiću postoji 31 dokument.

U tekstu o temama kojima se bavila američka diplomacija a koje je objavio Wikileaks, Blic piše kako je tek je među njima tek manji dio sadržaja koji spominje regionalne i srpske političare poznat. Međutim, zanimljivo je da se veći dio dostupne dokumentacije odnosi na Dodika iz čega bi se moglo zaključiti da je Washington konsterniran oko očuvanja BiH kao državnog subjekta te je ovo očito američki prioritet na zapadnom Balkanu.

Dodik je predmet čak 79 tajnih američkih analiza, a usporedbe radi, o predsjedniku Srbije Borisu Tadiću postoji 31 dokument, o bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću 29, dok o nekadašnjem dužnosniku BiH Harisu Silajdžiću postoje 33 depeše. O Koštunici, bivšem premijeru i nekadašnjem lideru DSS-a napisano je 19 depeša, a o aktualnom ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću 15. Iako se američka diplomacija ‘polomila’ tijekom proteklih dana oko kontaktiranja sa domicilnim diplomatskim osobljem upozoravajući na pojavljivanje tajne dokumentacije preko Wikileaksa, po svemu sudeći ova je instrukcija zaobišla američku ambasadu u Beogradu.

– Nitko nas nije pozvao iz veleposlanstva SAD-a i upozorio da će se išta pojaviti – navode u ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije.


Gledajući statistiku broja depeša posvećenih pojedinim državama regije, najveći broj depeša posvećen je Kosovu (2.290), zatim Hrvatskoj (2.068), Srbiji (1.093), BiH (1.073), Makedoniji (671), Sloveniji (777), dok se Crna Gora na taj način i ne spominje, uključujući I njihove političare.

“Blic” je imao uvid i u statistiku tema kojima se bavi 994 dokumenta upućena iz američke ambasade u Beogradu. Tu nema iznenađenja: najviše se pisalo o vanjskoj politici Srbije, ekonomskoj situaciji, stanju na tržištu rada, o vojnim i obrambenim aranžmanima, stranoj financijskoj pomoći, o Kosovu, ljudskim pravima, a kao kuriozitet je izdvojeno da se u jednom dokumentu datiranom 18. veljače ove godine spominju čak i Sejšeli, jedna od omiljenih poreznih oaza.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.