fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

‘SVECI SU NAM POMOGLI!’ Nadbiskup Hočevar o simbolici dana kada je pronađen. 27 ruža za 27 Matejevih godina

Autor: Dnevno.hr

Tijelo Splićanina Mateja Periša, koje je pronađeno prije dva dana, stiglo je u crkvu Svetog Anta Padovanskog u Beogradu. Lijes je bio izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali posljednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana. Ispred crkvi je nešto prije 15 sati došao Matejev otac Nenad Periša, a kada je stiglo tijelo njegova sina, tata  Nenad poljubio je sanduk, a potom unio kovčeg s tijelom sina u crkvu.

Vrata crkve su bila otvorena za građane, a oni su u miru ušli kako bi mogli da odati posljednju počast tragično stradalom Splićaninu. Došao je i ambasador Hrvatske. Matejev ispraćaj je predvodoi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit u crkvi Svetog Antuna Padovanskog. Ispred su se okupili i novinari, koji su izrazili saučešće Nenadu koji im se zahvalio i ušao u crkvene prostorije u Bregalničkoj ulici u Beogradu. Svi građani su na ulasku u crkvu dobili papirić na kojem se nalazi slika Mateja i emotivna poruka.
Nenad Periš zahvalio je novinarima i publici i “velikom srcu koji mi je Beograd dao iako je moj sin ovdje završio život”.

Rekao je da su mu svi oni pomogli da osjeti ljudsku ljubav, suosjećanje i sve što je  čovjeku u takvim trenucima potrebno. Zahvalio je MUP-u Srbije rekavši da su naravili nevjerojatan posao od ljudskog kontakta do profesionalnog dijela.


Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

“Još jednom hvala svakom policajcu, načelniku i svima koji su sudjelovali u tome, rekao je i zahvalio hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, svim novinarima, snimateljima, redakcijama.

“Pokazali ste da ste ljudi i da u ovako teškim situacijama ipak znate raliku između vijesti i boli koju takva vijest može prouzročiti svakome tko se u takvoj situaviji nalazi”, rekao je Periš i zahvalio svećenicima i crkvi te svima koji mole za Mateja. Došli smo do kraja, danas odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranicu života koja će biti prožeta sjećanjima iz Beograda”,  rekao je, dodavši da misli da će sada biti bolji čovjek, a da božji poziv Mateju ima dublje značenje. Nenad je naglasio da  u Splitu sprovod će biti u uskom krugu obitelji.

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

 

Beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar kazao je: “Naša beogradska nadbiskupija i svi vjernici, katoličke i pravoslavne crkve, pratili smo pokojnog Mateja kad je nestao. Prva zajednička moltiva za njega bila je u ovom svetištu. Iznaneđen sam da je pronađen baš na dan, 18. svibnja, kad grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Znači, sveci su nam pomogli da se konačno nađe naš dragi, pokojni Matej. Danas smo željeli, što dolikuje, od njega se dostojno pozdraviti, sa svetom misom, sa oproštajem, zajedno sa predragim ocem”.

Ocu Nenadu je zahvalio što je “tu pomogao sa svojom zdravom svestranom refleksijom, gdje je među svima nama, pa tako između Hrvatske i Srbije, uspostavljen jedan novi odnos.

“Tako ja gledam, u tom nestanku, kao jedan poziv da nikad među nama ne nestane prijateljstvo, razumijevanje i ljubav”, kazao je Hočevar.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Beogradska nadbiskupija i župa na ispraćaju su položile 27 ruža.  Govor je održao i patrijarh Srpske Pravoslavne crkve, Porfirije.

Porfirije je naglasio da zna da će Matej biti blagosloven i da život nema smisla i kad je najljepši ako nema Krista.

“Dragi brate Nenade, znam da nema tuge u Mateju, a ako ima, to je zbog nas. Sve ostalo je prostor radosti i ljubavi u kojem ćemo se vrlo brzo naći. Jedino što će biti važno, ne jesmo li grešni, jer to sve dobro znamo, jedino će biti važno je li će nas Gospod prepoznati kao svoje. Mi smo kao dva razbojnika razapeti pored Krista. Htio sam pošto-poto da dođem ovde. Nek nas budi Matej. Neka mu Gospod podari carstvo nebesko”, rekao je.
Nakon toga Nenad je poručio: “U ovom teškom trenutku za mene, htio sam svima vama zahvaliti na svakoj molitvi. Pustite me da prije svega zahvalim nadbiskupu, njegovoj svetosti Porfiriju, svećenicima, dekanu župniku na služenju mise, istinski dubokim poticajnim rečima. Što kazati poslije svega? Bože, hvala ti na iskrenosti i ljubavi”, rekao je Periš.

Poslije ispraćaja tijelo Mateja Periša krenulo je za Split.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.