Foto: AntenaM

SVEČANO OTVOREN ČETNIČKI PARK! Dražina vojska se postrojila, vladika Grigorije sve blagoslovio!

Autor: S.V.

Rehabilitacija fašizma i veličanje Ravnogorskog četničkog pokreta, kvislinškog pokreta iz Drugog svjetskog rata, doživjela je svoj vrhunac jučer kada je u Bileći svečano otvoren i posvećen Ravnogorski park, projekt kipara Milivoja Bokića.

Ceremonija, kojoj je prethodio parastos u crkvi Svetog Save, počela je nadomak parka, postrojavanjem počasnog četničkog voda onako kako je tijkom Drugog svjetskog rata radio četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović, osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima, donosi antenam.net.

Postrojavanjem četničkog voda u Bileći zapovijedao je Dušan Sladojević iz Ribnika, predsjednik Ravnogorskog pokreta “otadžbine Srpske”. Nakon postrojavanja, uslijedilo je blagoslov parka i otkrivanje spomenika četnicima.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je ranije da je projekat Ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Sa lijeve strane Draža, s desne počasna straža

Inače, na ulazu u Ravnogorski park postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba Draže Mihailovića. S desne strane ulaza nalazi se statua – pripadnika počasne straže, opisuje ovaj medij.

Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. kolovoza 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.
Do “piramide” koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi križ sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.
Spomenik otkrio četnički vojvoda Aleksić

Blagoslovu spomenika četnicima prisustvovao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina.

“On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš kipar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca”, rekao je Grigorije.

Spomenik ravnogorcima otkrio je četnički vojvoda Slavko Aleksić.

Treba podsjetiti da je Bileća mjesto u istočnoj Hercegovini koje je po broju narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata bilo među vodećim u Jugoslaviji.

Istovremeno je i veliko stratište Bilećana, od kojih su mnogi ubijeni u divljanju četničkih jedinica. Sad je tim fašističkim četničkim jedinicama podignut spomenik, i to pod patronatom općine Bileća!

Naime, prema potvrdi organizatora jučerašnjeg otvaranja parka ravnogorskim četnicima, upravo je općina Bileća izdvojila najviše sredstava za izgradnju spomenika.

U Brazilu više od tisuću umrlih zbog koronavirusa, u Španjolskoj čak 100 žarišta!

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.