Pixabay

SUSJEDI NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU: Slijede vježbe djelovanja za slučaj potresa, a evo što poručuju stanarima u starim zgradama

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Slovenija će u srpnju održati praktičnu vježbu djelovanja za slučaj eventualnog potresa, a sve nakon Petrinjskog potresa koji je krajem godine pogodio Hrvatsku.

Vježba će se održati u srpnju, kada Slovenija preuzima šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU-a i imat će međunarodni karakter.

Svrha je te vježbe da se provjere koncept reagiranja na potres i pripremljenost državnih tijela za djelovanje, posebno u uvjetima pandemije, rekli su na telekonferenciji za novinare zapovjednik uprave za zaštitu i spašavanje Srečko Šestan i njen direktor Darko But.

Tijekom vježbe će se koristiti iskustva hrvatskih službi nakon potresa s epicentrom kod Petrinje i iskustva iz prijašnjih vježbi u Sloveniji, utvrdit će se odstupanja od planova, te testirati sustav upravljanja zaštitom i spašavanjem, naglasili su.

Slovenija je zemlja sa srednjom seizmičkom opasnošću, a posljednja slovenska karta seizmičke opasnosti datira iz 2011. godine i još se koristi. Područja velike seizmičke opasnosti su Brežice, Ljubljana s okolicom i područje zapadne Slovenije.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi protupotresne sigurnosti objekata u starim jezgrama gradova poput Ljubljane, te mogućnostima povećanja te sigurnosti, čelnici slovenske uprave za zaštitu i spašavanje kazali su da bi preporučili saniranje, odnosno obnovu svih zgrada sagrađenih prije 1964., kad su protupotresni standardi u građevinarstvu znatno podignuti. Posebno bi trebalo procijeniti sigurnost zgrada namijenjenih javnoj upotrebi, poput škola, vrtića i bolnica.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.