fbpx

Sulejman Tihić: Uhićenjem Budimira SDP provodi puč u Federaciji BiH!

Autor: Dr. K.

Očito, postoji plan da se nadležnosti predsjednika prenesu na njegove zamjenike - rekao je Tihić u prvom razgovoru nakon dva tjedna izbivanja iz javnosti.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija kako nova parlamentarna većina predvođena Socijaldemokratskom partijom Zlatka Lagumdžije provodi puč u Federaciji BiH nakon uhićenja predsjednika tog entiteta Živka Budimira.

Tihić da navedeo dokazuju pokušaji da se na svaki način preuzmu ovlasti pritvorenog predsjednika FBiH. Kaže kako, očito, postoji plan da se nadležnosti predsjednika prenesu na njegove zamjenike.

– Upravo ovi pokušaji neustavnog preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine dokazuju, stavljaju na sumnju i razloge uhićenja, odnosno kaznenog postupka protiv Živka Budimira. Što objašnjava zbog čega se sve ovo događa. Jer, nisu mogli na ustavan i zakonit način preuzeti vlast pa pokušavaju sad preko organa represije. A jedino se na ustavan način može promijeniti vlast i mi to cijelo vrijeme govorimo – rekao je Tihić za agenciju Anadolija u prvom intervjuu nakon višetjednog izbivanja iz BiH javnosti.
Dodao je kako prakse poznate u svijetu ukazuju da se 'vlast može preuzeti na demokratski ili nedemokratski način'.


– Očito da se ovdje radi o pokušaju da se na jedan pučistički način preuzme vlast….Prema ovim najavama u pogledu preuzimanja ovlasti predsjednika FBiH na neustavan način, to stvara određeni utisak da se radi o puču. Znate, Parlament FBiH može raditi samo ono za što je ovlašten. Ako bude radio na neustavan način, mimo svojih ovlasti koje su utvrđene Ustavom FBiH, to pokazuje da se, zaista, radi o jednom političkom puču. SDA će koristiti sve demokratske i ustavne mehaznime. Normalno, nemamo dovoljno glasova da zaustavimo nezakonite odluke ukoliko budu donesene. Ali, mislim da, kako prolazi vrijeme, javnost uviđa o čemu se to radi – tvrdi Tihić.

Na pitanje zašto brani predsjednika FBiH Budimira, te na molbu da prokomentira činjenicu da se i neki visoki službenici SDA dovode u vezu sa inkriminacijama protiv čelnika FBiH, Tihić je ukazao na 'način kako je to napravljeno'.

– Ta jedna parada koja je tom prilikom napravljena, jedna medijska pompa… Sve to dovodi u pitanje smisao i samog tog postupka. Sve se to moglo uraditi i na drugačiji način. Činjenica je da nisu isti kriteriji. Za Živka Budimira vrijede jedni, a za neke druge drugi kriterije. Sjećate se ranijih afera gdje se Sud BiH oglasio nenadležnim i spustio predmet na niže institucije. A predmet Budimira koji pripada nadležnosti općinskog ili kantonalnog suda, izmješten je na Sud BiH – podsjeća lider SDA.

Komentirajući ulogu međunarodne zajednice u ovom slučaju, odnosno nakon uhićenja Budimira, Tihić je rekao da, po njegovom dojmu, međunarodna zajednica, kao i SDA, podržava agencije za provođenje zakona i vladavinu prava.

– Tražimo isto tako od njih da rade u skladu sa Ustavom i zakonima i da ne budu u službi nekih politika. Ne možemo imati različite kriterije. Vi vidite neke političke stranke podržavaju vladavinu prava, podržavaju ovu akciju, ali ne podržavaju drugi dio koji kaže da niko nije kriv dok se to pravosnažnom presudom ne utvrdi. Već ga odmah proglašavaju krivim i lijepe mu etikete – istakao je Tihić.

Nadalje, on je ukazao na teško stanje u Federaciji BiH po pitanju očuvanja fiskalne stabilnosti i privrede općenito.
– Vidite, mi umjesto da se bravimo tim problemima, godinu dana pokušaj neustavnog i nezakonitog preuzmanja vlasti, preuzimanja određenih javnih poduzeća, financijskih resursa… Umjesto da rješavamo probleme građana, privrede, finansijske i druge probleme koji nas opterećuju i stvaraju probleme u životima građana – istakao je Tihić za agenciju Anadolija.

Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.