Demokracija.si

SUKOB ZBOG DJEČJE BAJKE: Nećete vjerovati čime je slovenski časopis izazvao pravu aferu u Sloveniji!

Autor: Hina

Odluka slovenskog oporbenog tjednika da objavi natječaj za dječju bajku u kojoj će se promovirati konzervativne vrijednosti i ljubav prema domovini u Sloveniji je izazvao žestoke političke polemike, a o slučaju je izvijestio američki Breitbart, platforma američke alternativne desnice bliske predsjedniku Donaldu Trumpu.

Tjednik „Demokracija“ u vlasništvu izdavača bliskog stranci bivšeg premijera Janeza Janše i investitora iz Mađarske bliskih tamošnjem premijeru Viktoru Orbanu nedavno je objavio pozivni natječaj za „domoljubnu slovensku bajku“ koja će tematizirati „opasnosti od multitikulturalizma i  ilegalnih migracija“.

Tekst mora biti primjeren za djecu do 10. godine starosti, imati sretan završetak, izražavati „ljubav prema Sloveniji“ i  jasnu podjelu na pozitivne i negativne junake, neki su od zahtjeva natječaja čiji je cilj odgoj djece u ranoj dobi kako bi se kod njih učvrstile vrijednosti kao što su „narodna svijest, domoljublje i obitelj“ koje na kraju „uvijek pobjeđuju“, navedeno je među ostalim u pravilima natječaja.

Žiri će među prispjelim tekstovima odabrati tri najbolje bajke i nagraditi ih sa po 300, 200 i 100 eura, a kako bi autori dobili dobili inspiraciju kao primjer im je ponuđen naslov „Kekec ide na Kupu kako bi Sloveniju branio od ilegalnih migranata“.

Protiv takvog oblika pisanja prosvjedovalo je Društvo slovenskih pisaca te više desetaka nevladinih udruga smatrajući da se time manipulira domaćom književnom baštinom koja se pretvara u stranačku propagandu.

„Najoštrije osuđujemo natječaj za bajku objavljen u Demokraciji jer se time na nedopustiv način zlorabi dječja literatura za rasističku propagandu. Vjerujemo da sva djeca zaslužuju ljudske, otvorene i tolerantne bajke, a to je moguće samo ako u sebe inkorporiraju osnovne ljudske vrijednosti koje nam jedine svima omogućavaju sigurnu budućnost”, navedeno je u zajedničkoj izjavi društva slovenskih književnika i nevladinih organizacija.

O tome je, kako piše tjednik koji je objavio natječaj, pisao i Breitbart, glasilo američke alternativne desnice iz čijeg kruga dolazi i Steve Bannon, vođa predizborne kampanje američkog predsjednika Trumpa na izborima 2016. a kasnije i njegov glavni strateg u Bijeloj kući prvih sedam mjeseci njegova mandata, braneći potez slovenske desnice da ustraje na obrani konzervativnih nacionalnih vrijednosti.




Natječaj za slovensku dječju bajku s ciljem širenja konzervativnih, desnih i domoljubnih vrijednosti u Breitbartu su proglasili potrebitom, te osudili napad krajnje ljevice na njene inicijatore koji žele prikazati djeci posljedice pogrešne europske migracijske politike 2015. kada je njemačka kancelarka  Angela Merkel izazvala migrantsku krizu, piše slovenska „Demokracija“.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.