fbpx

Suđenje šestorki čelnika Herceg-Bosne: ‘Vlast u Hrvatskoj ne zanima što se ovim ponovno napada Hrvatsku’

Autor: I.Galešić

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata

Pero Kovačević, odvjetnik šestorice čelnika Herceg-Bosne (Prljak, Petković, Prlić, Stojić, Ćorić i Pušić) na svom Facebook profilu objavio je kako je “Započeo žalbeni postupak pred Haaškim sudom”. 

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.
Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Prema planu rada suda, pravomoćna presuda u predmetu “Prlić i drugi” očekuje se najranije u lipnju 2017. godine.
“Na traženje generala Praljka ušao sam u njegov tim obrane kao pravni konzultant za pitanje kaznene i stegovne odgovornosti te vojne policije, zadaća nam je srušiti prvostupanjsku presudu, oboriti zaključke raspravnog vijeća iz prvostupanjske presude – posebice o “udruženom zločinačkom pothvatu”, obraniti i Hrvatsku.


Naravno, službena vlast u Hrvatskoj je opet nezainteresirana za ovaj predmet kao što je bila u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, unatoč činjenici što je nepravomoćna prvostupanjska presuda i zaključak o “udruženom zločinačkom pothvatu” usmjeren protiv Hrvatske i implicira mogućnost odnosno obvezu isplate Hrvatske, ratne štete BiH – ukoliko ne srušimo ovaj zaključak raspravnog vijeća. Intezivno radimo na pripremi i izradi žalbe i obaranju zaključaka raspravnog vijeća Haaskog suda-žalbu trebamo predati do 10. prosinca ove godine. Isustva koja sam stekao kao član tima obrane generala Gotovine, Čermaka i Markača, te način rada su mi od ogromne pomoći i vjera u uspjeh”, napisao je Kovačević na Facebooku.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.