fbpx

SUD PROMIJENIO ODLUKU: Vojislav Šešelj je kriv, osuđen na 10 godina zatvora!

Autor: dnevno.hr / Hina

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), izrekao je presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju. Žalbeno vijeće ukinulo je prvotnu oslobađajuću presudu.

Šešelj je proglašen krivim i izrečena mu je presuda zbog zločina protiv čovječnosti s kaznom zatvora od deset godina. S obzirom da je Šešelj u pritvoru bio 11,5 godina to znači da ostaje na slobodi. Odbija se žalba optužbe u svim drugim aspektima.

Žalbeno vijeće je donijelo odluku da je Šešelj kriv po točkama 1, 10 i 11 iz optužnice, a koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje stanovništva. Šešelj je odgovoran po osnovi govora 1992. u Hrtkovcima kada je poticao na deportacije, progone i druga nehumana djela, poput zločina protiv čovječnosti, kao i za činjenje progona.


Žalbeno vijeće je zaključilo da se nije moglo zaključiti da nije bilo rasprostranjenog napada na hrvatsko i muslimansko stanovništvo. Pretresno vijeće pogriješilo je kada je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat – kazao je sudac Meron.

“Pretresno vijeće pogriješilo je i kada nije proglasilo Šešelja odgovornim za kaznena djela na osnovi njegovog govora. Izjave Šešelja u kojem se koriste pogrdni epiteti očigledno su huškačke prirode. Žalbeno vijeće smatra da je pretresno vijeće pogriješilo. Huškačke formulacije zaista su mogle navesti osobe da počine zločine”, pojasnio je sudac, prenosi Jutarnji list.

Sam Šešelj nije bio prisutan na izricanju presude, dapače, iz Srbije je poručio kako u to doba spava pa će presudu prespavati.

Prvotno oslobođen

Podsjetimo, Šešelj je u prvom stupnju prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško je tužiteljstvo zatražilo poništenje oslobađajuće presude zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Ono je, prema žalbi tužitelja, unatoč obilju dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sustavnog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, niti udruženog zločinačkog pothvata kao niti Šešeljeve odgovornosti za progon, ubojstva i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Tužiteljstvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkom pothvatu, prevođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, značajno pridonio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca te time poticao na zločine, a tražilo se da ga se osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Raspravno vijeće ICTY-ja većinom glasova oslobodilo je 31. ožujka 2016. Šešelja po svim točkama optužnice, zaključivši da je plan stvaranja Velike Srbije bio politički projekt, a ne kazneno djelo.
Autor:dnevno.hr / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.