Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages 04, februar, 2021, Beograd - U sklopu istraznih radnju posle hapsenja organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk, poznat kao Velja Nevolja doveden je u pratnji policije na stadion Fudbalskog kluba Partizan. Photo:Stefan Tomasevic/ATAImages

STRAVIČNI DETALJI UBOJSTAVA IZLAZE NA POVRŠINU! Članovi grupe Velje Nevolje nosili kirurška odijela, žrtve su komadali i mljeli u zlokobnoj vikendici

Autor: L.D.

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove ekipe u petak je u Tužiteljstvu za organizirani kriminal podignuta optužnica, javlja Blic.

Objavljena su i imena svih članova njihove kriminalne grupe koji čekaju suđenje, kao i njihova zlodjela.

Na optužnici je, u ovom trenutku, 31 ime plus pojedinci koji se sumnjiče za otmicu i silovanje, koje su počinili po Belivukovom nalogu.

Kako navode Novosti, više od 322 stranice s dokazima i ostalim optužbama upućeno je u sud na potvrđivanje.

Uz podizanje optužnice očekuje se da će tužiteljstvo tražiti od suda da produži pritvor optuženima, koji ističe u ponedeljak, 2. kolovoza.

Kako prenosi Kurir, jedan od svjedoka u ovim monstruoznim slučajevima, govorio je o tome kako je Belivukova kriminalna grupa imala posebne procedure kada se radilo o mučenjima i na kraju ubojstvima svojih žrtava. Kako je naveo, koristili su kirurške uniforme, ali to je bio samo dio priče.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Mamili ih u vikendicu strave

Kako bi prikrili tragove, poslije svakog ubojstva u kući u Ritopeku mašinu za mljevenje mesa, u kojoj su mljeli žrtve, kao i podrum u kojem se ona nalazila, prali su solnom kiselinom i izbjeljivačem.




Prema riječima svjedoka, kao i informacijama koje su dospjele do javnosti, ova kriminalna skupina mamila je pripadnike suparničkih klanova u vikendicu u Ritopeku na vrlo podmukao način.

U vikendici je postojala posebna, tajna prostorija za mučenje i ubijanje žrtava. Belivukova grupa, uključujući i njega samog, prebijali su i mučili na najsurovije načine svoje žrtve. Potom su ih komadali i dijelove njihovih tijela ubacivali u industrijsku mašinu za mljevenje mesa. Vrećice sa ostacima žrtava su bacali u Dunav.

Nakon svakog ubojstva, prema riječima svjedoka, tajna prostorija koju su još nazivali i ‘klaonicom’, detaljno bi bila preribana dezinfekcijskim sredstvima, kao i mašina za mljevenje mesa. Ipak, prilikom istrage, policija je uspjela izvući dijelove tragova žrtava.




Između ostalog, kao zaštitu prilikom ubojstava, kako ne bi ostajali biološki tragovi žrtava, Belivukova grupa je koristila i najlon kojim bi obložila prostoriju za mučenje. Ipak, dokaze su ostavljali i na posebnoj aplikaciji Sky jer su svoje žrtve unakažane slikali i snimali, a nerijetko su i pozirali sa iskasapljenim i obezglavljenim tijelima.

Foto: M.M./ATAImages

Tužitelj zamolio novinare da ‘pišu realno’

Tužitelj za organizirani kriminal Mladen Nenadić najavio je što će se sve naći na optužnici protiv organizirane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

“Istraga se vodi protiv 31 okrivljenog. Obavljena su vještačenja po 300 naredbi i prikupljeni su brojni materijalni dokazi s lokacija za koje postoji sumnja da su mjesta izvršenja kaznenih djela. Pripadnici grupe terete se za zločinačko udruživanje, pet teških ubojstava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje. Osim fotografija, tu su i audio te video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičena lica. Ovaj dokazni materijal je putem međunarodne pravne pomoći pribavljen od jedne zapadnoeuropske države, a odnosi se na osumnjičene pripadnike Belivukove grupe u periodu izvršenja kaznenih djela koja im se stavljaju na teret”, rekao je Nenadić prošlog petka.

Nenadić je u četvrtak na zatvorenoj konferenciji za medije novinarima prikazao slike unakaženih tijela žrtava klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Prije prikazivanja fotografija okupljene novinare je zamolio samo da “pišu realno”.

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

‘Povraćao dok je gledao snimke na kojima muči žrtve’

Prikazane su fotografije ubijenih Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića, dok fotografije ubijenog Lazara Vukićevića, za koje je tužitelj rekao da su vjerojatno najstrašnije, nisu prikazane jer ih njegov otac još nije video.

Prošlog tjedna iz pritvora je pušten Vuk Vučinić protiv kojeg se vodila istraga, ali i njegovo ime se našlo na optužnici, s tim da će se on braniti sa slobode.

Pored imena Belivuka i Miljkovića očekivano se našlo i ime Srđana Lalića za kojeg se govorilo kako želi suradnju s tužiteljstvom, kao i još dvojica “vojnika” Belivukovog klana.

“Srđan je sve prvo negirao, ali kad je vidio dokaze, odnosno snimke i fotografije na kojima osobno muči, kolje i kasapi žrtve, naglo je promijenio priču. Čak mu je u jednom trenutku pozlilo, odnosno povraćao je kad je gledao snimke na kojima se nalazi”, kaže izvor iz istrage.

Navodi se kako Lalić, prema zakonu, može postati ‘svjedok suradnik’, bez obzira na to što je osobno činio zločine, budući je spreman na potpunu suradnju. Zakon kaže da je sve na odluci tužitelja, dok suradnik ne može biti vođa organizirane grupe, što Lalić nije bio.

“Njemu ne može, kao ranije biti oproštena čitava kazna već samo umanjena i da recimo umjesto doživotne dobije 20 ili 30 godina”, objašnjava izvor iz istrage i dodaje da još dvojica mafijaša također pregovaraju s tužiteljstvom o uvjetima pod kojima bi to postali svjedoci suradnici.

Autor:L.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.