fbpx
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

STIPE MESIĆ SRBIMA DAO INTERVJU I KAŽE: Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima

Autor: I.G.

Mesić im je kazao kako "želi pomoći da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast" te napominju kako izgleda "ni Mesiću ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a".

Razgovor s Mesićem objavljen je u srpskom magazinu Nedjeljnik pod naslovom “Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima”, a Mesić je odgovarao na pitanja odnosima Beograda i Zagreba, ustaštvu u Hrvatskoj, slučajevima Barešić, Stepinac i Glavaš, te o svom povratku u politiku.

“Ratne sjekire bit će zakopane onoga trenutka kada se svi, i mi u Hrvatskoj i vi u Srbiji, suočimo s istinom o prošlosti, u prvome redu svojoj, ali ne i samo svojoj. To je osnovni preduvjet da se prestanu širiti predrasude prema “onim drugima”, da se prestane širiti legenda o stoljetnom neprijateljstvu, što je notorna laž, da se prekine s netolerancijom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ja sam pokušao utrti put prema takvome razvoju. Počeo jesam, ali oni iza mene nisu nastavili”, kazao je Mesić srpskom novinaru koji je bivšeg predsjednika opisao riječima “čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije”.

“Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi”, poručio je Stjepan Mesić.

Intervju s Mesićem napravili su u Zagrebu i istaknuli su kako, iako star (81 godina) Mesić se nije umorio od politike… “ponovo vraća u njenu arenu iz koje se izmakao nakon odlaska s Pantovčaka”, pišu. Mesić im je kazao kako “želi pomoći da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast” te napominju kako izgleda “ni Mesiću ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a”.

“Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu one prihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi”, rekao je Mesić.

Mesić se osvrnuo i na napete odnose srpskih i hrvatkih političara govoreći kako je “repucavanje apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani”.  A na pitanje je li to “nova faza rata”, odgovorio je: “Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba”.

Na pitanje srpskog novinara je li u Hrvatskoj na “djelu tuđmanizacija Hrvatske” odgovorio:

“Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaškipozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je – u vrijeme sukoba s Miloševićem – postojala određena dozakoketiranja s ustaštvom, kao s “malo pretjeranim” hrvatstvom. No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom”.
Mesić je u razgovoru za Nedeljnik ocijenio i da Vatikan zbog osjetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca.

Pročitajte i što je još jedan bivši predsjednik RH, Ivo Josipović, kazao u intervjuu za srpske novine: 


SRPSKI KURIR OBJAVIO VELIKI INTERVJU S JOSIPOVIĆEM: ‘Hrvati su silovali i ubijali Srbe u Oluji!’

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.