Ilustracija Foto: Robert Anic/PIXSELL

Stanje u Bihaću ‘nikad gore’, vlasti zbog migranata najavljuju radikalne mjere!

Autor: Hina

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je u petak kako je stanje u tom gradu, ali i cijeloj Unsko-sanskoj župniji najgore do sada zbog velikog priljeva ilegalnih migranata te zbog činjenice da vlasti u BiH ne poduzimaju ništa kako bi kontrolirale taj problem.

“Situacija nikada nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolirani priljev migranata i nekoliko tisuća ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji”, kazao je Fazlić novinarima nakon sastanka posebne operativne skupine na županijskoj razini koja je uspostavljena zbog koordiniranja mjera potrebnih radi suočavanja s migrantskom krizom.

Procjena je lokalnih vlasti kako samo u Unsko-sanskoj županiji sada boravi najmanje sedam tisuća ilegalnih migranata. Tek za polovicu od tog broja ima mjesta u ranije uspostavljenim prihvatnim centrima pa oko četiri tisuće migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uvjeta za održavanje osobne higijene.

Svi oni tamo čekaju priliku da pokušaju prijeći granicu s Hrvatskom.

Tako veliki broj ilegalnih migranata u malim gradskim sredinama Unsko-sanske županije sve je veći sigurnosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni sudjeluju a posebice su učestali međusobni obračuni i krađe.

Glasnogovornik županijske policije Ale Šiljdedić kazao je kako je između 80 i 90 posto policijskih intervencija sada uvjetovano ponašanjem migranata.

Gradonačelnik Bihaća kazao je kako su u Unsko-sanskoj županiji i dalje prepušteni sami sebi pa su stoga prisiljeni razmišljati i o “radikalnim mjerama”.




“Spremni na radikalne poteze. Migranti moraju biti izmješteni s gradskih ulica i apsolutno nas više ništa drugo ne zanima”, kazao je Fazlić.

Pojasnio je kako će u ovoj županiji najvjerojatnije ponovo posegnuti za mjerama poput uspostave improviziranih kampova u koje će onda policija dovoditi migrante nakon što ih skloni s ulica.

Ranije je takav kamp postojao na lokalitetu Vučjak na obroncima Plješevice no on je prošle godine rasformiran zbog nehumanih uvjeta koji su tamo vladali a migranti su prebačeni u druge privremene no bolje opremljene smještajne centre, uglavnom u okolici Sarajeva.




NAPETO U BiH: Migranata je u selu više nego stanovnika! Stanovnici traže pomoć oružanih snaga

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.